Medvedev, în "război" cu unii conservatori

Preşedintele rus Dmitri Medvedev se confruntă cu un "război al tăcerii" din partea conservatorilor care se opun agendei sale de reforme liberale, a declarat un influent om de afaceri ce conduce un institut care îl consiliază pe preşedinte.

17 afișări
Imaginea articolului Medvedev, în "război" cu unii conservatori

Medvedev, în "război" cu unii conservatori (Imagine: Mediafax Foto)

Igor Iurgens, preşedintele Institutului pentru Dezvoltare Contemporană, a declarat într-un interviu că Medvedev se confruntă cu o luptă dură împotriva clanurilor rivale de la Kremlin pentru a-şi duce la îndeplinire promisiunile de a impune statul de drept, de a lupta împotriva corupţiei şi a spori libertăţile.

"Se duce un război al tăcerii şi acesta va continua o perioadă", a precizat Iurgens, prim-vicepreşedinte al băncii de investiţii Renaissance Capital din Moscova.

"Dacă (Medvedev) nu îşi construieşte o coaliţie în lupta sa, va pierde, ca unii dintre foştii reformatori din istoria rusă", a precizat Iurgens. "Dacă va reuşi să formeze o astfel de coaliţie va câştiga".

Opinia lui Iurgens despre Medvedev, ca liberal relativ cu o agendă proprie, se contrazice cu a unor analişti, care îl descriu pe preşedinte ca pe o clonă a vechiului său aliat, fostul preşedinte Vladimir Putin.

El a precizat că Putin l-a ales în mod conştient pe Medvedev drept succesor al său în defavoarea unui conservator, ca fostul ministru al Apărării Serghei Ivanov, deoarece Putin a vrut o dezvoltare mai liberală, aducând stabilitatea în Rusia după haosul din anii '90.

Iurgens l-a întâlnit pe Medvedev în 2000 în timpul campaniei prezidenţiale a lui Putin. În martie 2008 Medvedev a inaugurat Institutul pentru Dezvoltare Contemporană ca fiind centrul său neoficial de analiză, afirmând că vrea "discuţii deschise" despre politică.

Celebru pentru sloganul său de campanie, "libertatea este mai bună decât non-libertatea", Medvedev se confruntă acum cu provocarea de a-şi forma o coaliţie care să îi permită să îşi îndeplinească promisiunile.

Preşedintele ar putea conta pe sprijin din partea multor grupuri de lobby ale oamenilor de afaceri, al liberalilor, al profesioniştilor din clasa de mijloc a societăţii, al unor lideri militari şi al generaţiei Internetului, a apreciat Iurgens.

În tabăra rivală se află un grup "care va încerca întotdeauna să controleze diferite bunuri, să îşi impună proprii oameni şi să se afle în poziţiile-cheie ale economiei, întrucât nu au încredere în piaţă, nu au încredere în liberali şi nu au încredere în Occident", a adăugat el, fără a da nume. "Medvedev are potenţialul, educaţia, curajul. Dar are nevoie de mult noroc".

După ce a părăsit Kremlinul în mai, Putin a devenit premierul lui Medvedev, o mişcare care, în opinia lui Iurgens, i-a permis fostului preşedinte să fie "judecătorul suprem" al scenei politice ruse.

"Fără el, Medvedev pur şi simplu nu poate face nici un pas decisiv, nu poate construi coaliţii", a subliniat el.

"Dar (...) va fi prevăzător. Dacă Medvedev merge prea departe sau dezamăgeşte interese serioase, de exemplu partea defavorizată a societăţii (Putin) va îndrepta evoluţia", a explicat Iurgens.

Acesta consideră că este dificil de apreciat cât timp va rămâne Putin premier, dar a evocat exemplul lui Mihail Kasianov, care a deţinut funcţia timp de patru ani în primul mandat al lui Putin.

Fost lider sindical în perioada sovietică, Iurgens a condus o companie de asigurări înainte de a deveni liderul Asociaţiei Asiguratorilor din toată Rusia şi vicepreşedinte al Sindicatului rus al Industriaşilor şi Întreprinzătorilor, cel mai puternic grup de lobby din ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici