Medvedev pledează pentru "relaţii strânse" între UE şi Rusia, în contextul crizei financiare

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat joi, înaintea summitului UE-Rusia care se va desfăşura la Nisa, că Uniunea Europeană şi Rusia au nevoie de "relaţii cât se poate de strânse" în domeniul economic, în contextul crizei financiare.

21 afișări
Imaginea articolului Medvedev pledează pentru "relaţii strânse" între UE şi Rusia, în contextul crizei financiare

Medvedev pledează pentru "relaţii strânse" între UE şi Rusia, în contextul crizei financiare (Imafine: Mediafax Foto/AFP)

"Interesul nostru este să avem relaţii cât mai strânse posibil", a declarat preşedintele rus într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro. "Avem nevoie de investiţii reciproce. Europa este cel mai mare consumator de energie rusă, suntem mari cumpărători de tehnologie şi produse europene", a adăugat acesta.

Dmitri Medvedev se va întâlni vineri la Nisa cu omologul său francez, Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al UE, şi cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, cu prilejul summitului UE-Rusia. Reuniunea va fi consacrată revenirii la normal a relaţiilor euro-ruse, prin reluarea în viitor a negocierilor în vederea unui parteneriat consolidat.

Suspendarea negocierilor legate de acest parteneriat a fost singura măsură luată de UE pentru a-şi exprima dezaprobarea faţă de operaţiunile militare ruse din Georgia.

Liderul rus a precizat totodată că UE şi Rusia sunt de acord cu privire la reacţiile la criza financiară, urmând să participe sâmbătă la summitul G20 de la Washington, referitor la reforma sistemului financiar mondial.

"Nu este un secret faptul că avem aceeaşi părere despre geneza şi natura crizei", a declarat acesta.

Cu acest prilej, Medvedev a reiterat că recunoaşterea de către Moscova a independenţei Abhaziei şi Osetiei de Sud este "ireversibilă". "Din punct de vedere al dreptului internaţional, cele două entităţi există", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici