Membră Pussy Riot: Am fost eliberate pentru imaginea Rusiei, înainte de Olimpiadă

Nadejda Tolokonikova, una dintre membrele grupului contestatar rus Pussy Riot, care a fost eliberată luni dintr-un centru de detenţie din Siberia, a declarat, vineri, că eliberarea sa nu este un gest umanitar, având legătură doar cu îmbunătăţirea imaginii Rusiei înainte de Olimpiada de Iarnă.

595 afișări
Imaginea articolului Membră Pussy Riot: Am fost eliberate pentru imaginea Rusiei, înainte de Olimpiadă

Maria Alehina şi Nadejda Tolokonikova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Odată cu apropierea Olimpiadei (ce va avea loc la Soci, în februarie 2014, n.r.), Vladimir Vladimirovici (Putin) nu doreşte ca proiectul lui preferat să fie distrus", a declarat Tolokonikova, în vârstă de 24 de ani, vineri, în timpul unei conferinţe de presă, organizată la aeroportul Vnukovo, Moscova.

"Dezgheţul nu are nimic de-a face cu umanismul. Autorităţile au făcut acest lucru doar la presiunea societăţii ruseşti şi occidentale (...) şi mă tem că reprimarea ar putea fi şi mai dură după Olimpiadă", a spus tânără, în timpul conferinţei de presă, la care a fost prezentă şi Maria Alehina, cealaltă membră eliberată a grupului.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin l-a amnistiat şi pe fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski, considerat de adversarii regimului de la Kremlin drept un adversar politic, după ce a petrecut peste zece ani în închisoare.

Cele două tinere, eliberate luni dintr-un centru de detenţie din Krasnoiarsk (Siberia), ispăşeau o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru "huliganism", după ce au cântat, în februarie 2012, ceea ce ele au numit drept "o rugăciune punk" împotriva preşedintelui Vladimir Putin, în Catedrala "Hristos Mântuitorul" din Moscova.

În timp ce pedeapsa lor urma să se termine în martie 2014, cele două femei, ambele mame ale unor copii mici, au fost amnistiate săptămâna trecută în virtutea unei legi aprobate de Parlamentul rus la împlinirea a 20 de ani de la adoptarea Constituţiei.

A treia femeie care făcea parte din grupul Pussy Riot, Ecaterina Samuţevici, a fost eliberată în octombrie 2012.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici