Membri ai Ministerului sârb de Interne, printre ocupanţii tribunalelor din Mitroviţa-oficial

Unele dintre persoanele care au ocupat săptămâna trecută sediile a două tribunale din Kosovska Mitroviţa au fost identificate ca fiind membri ai Ministerului sârb de Interne, a declarat un oficial ONU, citat de postul B92 în pagina electronică.

19 afișări
Imaginea articolului Membri ai Ministerului sârb de Interne, printre ocupanţii tribunalelor din Mitroviţa-oficial

Membri ai Ministerului sârb de Interne, printre ocupanţii tribunalelor din Mitroviţa-oficial (Imagine: Mediafax Foto)

Comandantul Forţei NATO în Kosovo (KFOR), Xavier Bout de Marnhac, şi adjunctul şefului Misiunii ONU (MINUK) Larry Rossin, au declarat într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la Priştina, că trupele lor nu au folosit forţa excesivă în cursul confruntărilor de luni cu sârbii care ocupaseră sediile tribunalelor.

Un ofiţer ucrainean a murit, iar alte 100 de persoane, inclusiv peste 70 de sârbi, au fost rănite, dintre care două grav. Ministrul sârb pentru Kosovo, Slobodan Samardzici, acuzase forţele NATO şi ONU că au recurs la forţă excesivă şi a anunţat că Belgradul va cere o anchetă internaţională.

Şeful MINUK, "Joachim Ruecker, a vorbit cu mai mulţi oficiali la diferite niveluri guvernamentale din Belgrad, vineri, şi le-a cerut să îşi utilizeze autoritatea incontestabilă pentru a-i determina pe cei care ocupaseră clădirea tribunalului să se retragă. Unii dintre ei au fost identificaţi ca membri ai Ministerului sârb de Interne (MUP)", a declarat Rossin.

Toţi cei 53 de protestatari sârbi care au fost arestaţi luni au fost eliberaţi în cursul aceleiaşi seri. Ministerul de Interne a reacţionat spunând că nu are nicio informaţie conform căreia vreunul dintre membrii săi ar fi fost arestat în timpul confruntărilor din Kosovska Mitroviţa.

La rândul său, Marnhac a declarat că atacurile asupra MINUK şi KFOR "nu vor fi tolerate". "O linie roşie a fost trecută. Cu intenţia clară de a ucide oameni, au fost aruncate cocteiluri Molotov, bombe şi a fost deschis focul direct asupra MINUK şi KFOR. Nu vom tolera acest lucru", a precizat generalul francez.

Preşedintele kosovar Fatmir Sejdiu a afirmat că Belgradul este responsabil pentru aceste violenţe. "Toţi cei care au incitat la violenţe, fie că se consideră lideri spirituali, dar şi alţi lideri care vor să susţină haosul în Kosovo, sunt responsabili", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici