Membri ai unei grupări sunite, executaţi în Iran

Treisprezece membri ai grupării rebele sunite Joundallah (Soldaţii lui Allah) au fost executaţi, marţi, în închisoarea de la Zahedan, capitala provinciei Sistan-Baluchistan (sud-est), au anunţat autorităţile iraniene.

245 afișări
Imaginea articolului Membri ai unei grupări sunite, executaţi în Iran

Membri ai unei grupări sunite, executaţi în Iran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"În această dimineaţă, membrii grupării teroriste Joundallah au fost spânzuraţi în închisoarea de la Zahedan", a declarat Ebrahim Hamidi, şeful sistemului de Justiţie din provincia Sistan-Baluchistan, citat de agenţia semioficială Fars.

Autorităţile anunţaseră, luni, că 14 membri ai grupării, printre care Abdolhamid Righi, fratele liderului Joundallah, vor fi spânzuraţi public. Abdolhamid Righi va fi spânzurat până vineri, a adăugat Hamidi.

Autorităţile iraniene acuză Joundallah că în ultimii ani a comis numeroase atentate şi acţiuni armate, printre care se numără atentatul sinucigaş de la 28 mai, care s-a soldat cu 25 de morţi într-o moschee şiită din Zahedan.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International a solicitat luni autorităţilor iraniene să nu procedeze la aceste execuţii.

Populaţia iraniană, care numără 70 de milioane de locuitori, este alcătuită în proporţie de peste 90 la sută din şiiţi, însă provincia Sistan-Baluchistan, situată la frontiera cu Pakistanul şi Afganistanul, adăposteşte o puternică minoritate sunită.

Ea este considerată provincia cel mai puţin sigură din Iran din cauza prezenţei rebelilor, dar şi a traficanţilor de droguri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici