Membrii şi structura Comisiei lui Jean-Claude Juncker

Comisia Europeană (CE) prezentată miercuri de Jean-Claude Juncker încredinţează principalele trei posturi economice Franţei, Marii Britanii şi Germaniei şi se articulează în jurul a şapte vicepreşedinţi însărcinaţi cu coordonarea activităţii, relatează AFP, care prezintă structura şi comisarii.

502 afișări
Imaginea articolului Membrii şi structura Comisiei lui Jean-Claude Juncker

Membrii şi structura Comisiei lui Jean-Claude Juncker (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai politizată decât cea în exerciţiu, noua Comisie este alcătuită din cinci foşti şefi de Guvern şi 13 miniştri sau foşti miniştri, nouă femei şi 19 bărbaţi. Ea urmează să fie aprobată de către Parlamentul Europan (PE) şi să intre în funcţiune la 1 noiembrie.

- UN PREŞEDINTE

Luxemburghezul Jean-Claude Juncker (59 ani). Fostul premier creştin-social, un veteran al politicii europene, a fost ales preşedinte al CE de către liderii Uniunii Europene (UE) în urma victoriei Partidului Popular European (PPE, dreapta) în alegerile europene.

- ŞAPTE VICEPREŞEDINŢI

PRIMVICEPREŞEDINTE ÎNSĂRCINAT CU ÎMBUNĂTĂŢIRREA REGLEMENTĂRII

Olandezul Frans Timmermans (53 ani). Ministru al Afacerilor Externe, acest fost diplomat poliglot a fost secretar de stat pentru Afaceri Europene şi asistentul fostului comisar Hans van den Broek. Juncker l-a prezentat ca pe viitorul său "adjunct" şi "braţul drept".

ÎNALTUL REPREZENTANT UE PENTRU AFACERI EXTERNE

Italianca Federica Mogherini (41 ani). În prezent ministru al Afacerilor Externe, provenind din familia socialistă, a fost numită pe 30 august şefa diplomaţiei europene, deci vicepreşedintă a CE. Candidatura sa a fost contestată de mai multe state din Europa de Est, care au acuzat-o că este prorusă. Ea a fost criticată, de asemenea, din cauza lipsei de experienţă.

CREARE DE LOCURI DE MUNCĂ, CREŞTERE ECONOMICĂ, INVESTIŢII ŞI COMPETITIVITATE

Finlandezul Jyrki Katainen (42 ani). Premier conservator în perioada 2011-2014. A fost desemnat în 2008 "cel mai bun ministru al Finanţelor din Europa" de către Financial Times (FT), în timp ce criticii îl acuzau că a agravat criza printr-o politică de austeritate. El a asigurat interimatul la Afaceri Economice, în locul compatriotului său Olli Rehn, ales în PE în mai.

EURO ŞI DIALOG SOCIAL

Letonul Valdis Dombrovskis (43 ani). Premier în perioada 2009-2013, acest conservator este respectat pentru integritatea şi competenţele sale economice. Fizician de formaţie, el a impus austeritatea ţării sale, care s-a confruntat cu o recesiune profundă. Letonia a aderat la Zona Euro în ianuarie.

BUGET ŞI RESURSE UMANE

Bulgara Kristalina Gheorghieva (61 ani). Comisar în exerciţiu pentru Ajutor Umanitar. Numită la Bruxelles în 2010, după o lungă carieră la Banca Mondială (BM), Gheorghieva, apropiată de PPE, a ţesut o importantă reţea internaţională, parcurgând zonele de conflict şi pe cele în care au avut loc catastrofe în lume.

UNIUNE ENERGETICĂ

Slovena Alenka Bratusek (44 de ani). Premier în exerciţiu, această novice în politică, care a ajuns la putere în martie 2013, a evitat ca ţara sa să recurgă la un ajutor internaţional pentru salvarea băncilor. Dezavuată de propriul partid, Slovenia Pozitivă (centru-stânga), apropiată Liberalilor europeni, ea a demisionat în primăvară.

PIAŢA UNICĂ NUMERICĂ

Estonul Andrus Ansip (57 ani). Premier liberal în perioada 2005-2014, acest fost comunist, chimist de formaţie, a implementat o politică de austeritate şi şi-a introdus ţara în Zona Euroa în ianuarie 2011.

- DOUĂZECI DE COMISARI

AFACERI ECONOMICE ŞI FINANCIARE, FISCALITATE

Francezul Pierre Moscovici (56 ani). Un european pasionat, susţinător al unei mai mari flexibilităţi bugetare, el s-a lovit mult timp de opoziţia Germaniei. Fost ministru de Finanţe, a părăsit Guvernul în urma unei remanieri, în primăvară. Fost vicepreşedinte al PE, el a fost, de asemenea, ministru pentru Afaceri Europene în perioada 1997-2002.

STABILITATE FINANCIARĂ, SERVICII FINANCIARE

Britanicul Jonathan Hill (54 ani). Leader al Camerei Lorzilor, acest conservator discret este necunoscut marelui public. Lordul Hill of Oareford are reputaţia unui eurosceptic moderat. Colaborator al fostului premier John Major în anii '90, la momentul semnării Tratatului de la Maastricht, a fondat ulterior o societate de comunicare şi lobby.

ECONOMIE ŞI SOCIETATE NUMERICĂ

Germanul Gunther Oettinger (60 ani). Comisar în exerciţiu pentru Energie. Ministru-preşedinte creştin-democrat în Bade-Wurtemberg în perioada 2005-2009, când Angela Merkel l-a numit la Bruxelles pe acest potenţial rival. El a fost însărcinat cu Energia în momentul în care ţara sa organiza abandonarea energiei nucleare şi o tranziţie energetică.

LOCURI DE MUNCĂ, AFACERI SOCIALE, MOBILITATE

Belgianca Marianne Thyssen (58 ani). Eurodeputată începând din 1991, fostă preşedintă a Partidului Creştin-Democrat flamand, această juristă de formaţie a muncit mult timp la o organizaţie patronală.

IMIGRAŢIE ŞI AFACERI INTERNE

Grecul Dimitris Avramopoulos (61 ani). În prezent ministru al Apărării. Loial premierului conservator Antonis Samaras. Un pilon al guvernelor de dreapta, el a deţinut portofoliile Sănătăţii (2006-2009) şi Afacerilor Externe (2012-2013).

JUSTIŢIE, PROTECŢIA CONSUMATORULUI, EGALITATE BĂRBAŢI/FEMEI

Ceha Vera Jourova (50 ani). Ministru al Dezvoltării Regionale, vicepreşedintă a mişcării ANO, de inspiraţie liberală. Absolventă de filosofe şi drept, are o bogată experienţă în gestionarea fondurilor europene. În 2006 a fost declarată nevinovată de o acuzaţie de corupţie, după ce a petrecut o lună la închisoare.

PIAŢA INTERNĂ, INDUSTRIE, IMM-URI

Poloneza Elzbieta Bienkowska (50 ani). În prezent vicepremier şi ministru pentru Infrastructură şi Dezvoltare. Însărcinată cu gestionarea fondurilor europene, cunoscută pentru simţul organizării şi modul de abordare deschis.

CONCURENŢĂ

Daneza Margrethe Vestager (46 ani). Ministru al Economiei începând din 2011, a participat la negocierile cu privire la Uniunea Bancară şi s-a dovedit foarte activă în perioada în care ţara sa a deţinut preşedinţia UE, la începutul lui 2012. Ea este membră a unui partid afiliat Liberalilor europeni.

COMERŢ

Suedeza Cecilia Malmström (46 ani). Comisar în exerciţiu pentru Afaceri Interne. Primul său mandat a fost marcat de polemici recurente cu privire la incapacitatea Europei de a gestiona fluxuri migratorii, ilustrată prin catastrofa de lângă Insula Lampedusa, în Italia. Membră a Partidului Liberal.

ACŢIUNE PENTRU CLIMAT ŞI ENERGIE

Spaniolul Miguel Arias Cañete (64 ani). Fost ministru al Agriculturii. Primul pe lista Partidului Popular în ultimele alegeri europene, el a provocat o polemică prin declaraţii în care evoca "superioritatea intelectuală" în faţa unei reprezentante a socialiştilor.

MEDIU, AFACERI MARITIME ŞI PESCUIT

Maltezul Karmenu Vella (64 ani). Ministru al Turismului în perioada 1996-1998, dar şi începând din martie 2013. Fost arhitect, acest laburist a fost mult timp deputat înainte să facă parte din Guvern, în anii '80, când a deţinut portofoliul Industriei.

AGRICULTURĂ ŞI DEZVOLTARE RURALĂ

Irlandezul Phil Hogan (54 ani). Ministru al Mediului şi Colectivităţilor Locale începând din martie 2011, este un loial al premierului conservator Enda Kenny. A fost însărcinat cu introducerea unor taxe nepopulare asupra apei şi proprietăţilor imobile.

SĂNĂTATE ŞI SECURITATE ALIMENTARĂ

Lituanianul Vytenis Andriukaitis (63 ani). Un social-democrat care s-a născut în Siberia, unde părinţii săi au fost deportaţi de către sovietici după ocuparea ţării. Fost chirurg şi deţinătorul unei diplome în istorie, el a fost ministru al Sănătăţii.

TRANSPORTURI ŞI SPAŢIU

Slovacul Maros Sefcovic (48 ani). Vicepreşedinte în exerciţiu. Un social-democrat, diplomat de carieră, ambasador la UE în perioada 2004-2009, el a dat dovadă de discreţie în funcţia de comisar însărcinat cu Relaţii Instituţionale şi Adminsitraţie.

EDUCAŢIE, CULTURĂ, TINERET ŞI CETĂŢENIE

Ungurul Tibor Navracsics (48 ani). În prezent ministru al Afacerilor Externe, acest apropiat al conservatorului Viktor Orban s-a aflat în centrul unui diferend între Bruxelles şi Budapesta cu privire la reforma Justiţiei, pe când deţinea portofoliul respectiv. A devenit cunoscut după ce i-a cerut comisarului în exerciţiu Viviane Reding "să se abţină să facă declaraţii publice fără fundament".

CERCETARE, ŞTIINŢĂ ŞI INOVAŢIE

Portughezul Carlos Moedas (44 ani). Secretar de stat adjunct al premierului, acest inginer de formaţie a jucat un rol important în negocierile cu Troika (UE-BCE-FMI) creditorilor Portugaliei, în cadrul programului de asistenţă internaţională. Este membru PSD, afiliat PPE.

POLITICA DE VECINĂTATE ŞI NEGOCIEREA EXTINDERII

Austriacul Johannes Hahn (56 ani). Comisar în exerciţiu pentru Politică Regională. Fost ministru conservator pentru Cercetare şi Ştiinţă în Guvernul de mare coaliţie în perioada 2007-2010 şi, pentru o scurtă perioadă, ministru al Justiţiei.

AJUTOR UMANITAR ŞI GESTIONAREA CRIZELOR

Cipriotul Christos Stylianides (56 ani). Fost purtător de cuvânt al Guvernlui conservator, acest deputat european din cadrul PPE este membru al Comisiei pentru Bugete şi al Delegaţiei pentru Relaţii cu Statele Unite.

COOPERARE INTERNAŢIONALĂ ŞI DEZVOLTARE

Croatul Neven Mimica (60 ani). Comisar în exerciţiu însărcinat cu Protecţia Consumatorului. Diplomat de carieră, acest social-democrat era ministru pentru Integrare Europeană înainte să devină primul comisar croat, la aderarea ţării sale la UE, în iulie 2013.

POLITICĂ REGIONALĂ

Românca Corina Creţu (47 ani). Vicepreşedintă a PE, în cadrul căruia a activat pe băncile socialiste începând din 2007. Membră a Comisiei pentru Locuri de muncă şi Afaceri Sociale. Economistă de formaţie, a fost purtătoarea de cuvânt a lui Ion Iliescu, primul preşedinte ales în mod democratic după îndepărtarea regimului Ceauşescu.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici