Membrii unui grup de crimă organizată pregăteau asasinarea premierului bulgar

O grupare de criminalitate organizată, ai cărei lideri au fost reţinuţi vineri într-o operaţiune a Ministerului de Interne bulgar, primise cu câteva luni în urmă ordin să-l asasineze pe premierul Boiko Borisov, afirmă ediţia de duminică a cotidianului 24 Ceasa, citată de site-ul Novinite.com.

53 afișări
Imaginea articolului Membrii unui grup de crimă organizată pregăteau asasinarea premierului bulgar

Membrii unui grup de crimă organizată pregăteau asasinarea premierului bulgar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai mulţi membri ai grupării "Ucigaşii" au fost arestaţi vineri, printre ei numărându-se şi preşedintele Federaţiei bulgare de sumo, Petăr Stoianov, cunoscut drept Căpetenia.

Poliţia crede că dispune de dovezi solide conform cărora grupul l-a asasinat pe Iuri Galev, controversat preşedinte al unui club de fotbal, în iunie 2010, dar a comis şi alte şase asasinate.

Cotidianul 24 Ceasa afirmă că serviciile de informaţii americane au avertizat autorităţile bulgare, cu câteva luni în urmă, în legătură cu ordinul de asasinare a lui Borisov, care ar fi fost dat de "un grup de oameni de afaceri nemulţumiţi".

Borisov şi ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, care au susţinut sâmbătă o conferinţă de presă comună, nu au făcut nici o referire la un complot vizând asasinarea premierului.

Boiko Borisov a afirmat însă că ancheta va dezvălui legături cu multe crime, comise sau planificate membrii grupului, care au legătură cu traficul de droguri, prostituţie, industria silvică sau turism.

Directorul serviciului de protecţie bulgar neagă existenţa unui complot împotriva lui Boiko Borisov

Directorul Serviciului naţional de protecţie bulgar, generalul Dimităr Dimitrov, a declarat că liderii bulgari sunt permanent expuşi ameninţărilor, însă a precizat că în prezent nu există informaţii privind un complot vizând asasinarea premierului Boiko Borisov, relatează site-ul Novinite.com.

Dimitrov a dezminţit duminică informaţiile de presă conform cărora membrii grupării de crimă organizată arestaţi vineri, într-o operaţiune specială desfăşurată sub numele de cod "Ucigaşii", ar fi primit ordinul de a-l asasina pe prim-ministru.

"Nu pot comenta nici un subiect anume, însă informaţiile noastre indică faptul că acum nu există un asemenea complot", a spus el, citat de postul de radio naţional bulgar.

"Misiunea noastră este să prevenim orice tentative împotriva liderilor statului, iar informaţii despre ameninţări apar cu regularitate. Securitatea prim-ministrului este însă exact ceea ce trebuie să fie. Nu avem nici o informaţie despre un complot în acest caz, dar primim în mod constant astfel de informaţii", a precizat directorul Serviciului naţional de protecţie, care asigură paza demnitarilor.

Dimitrov a afirmat că serviciul de pază asigură în prezent securitatea a zece oficiali, dar a refuzat să precizeze câte informaţii privind comploturi împotriva prim-ministrului a primit de-a lungul timpului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici