Metode de tortură extrem de brutale într-o închisoare secretă din Bagdad

Torturarea unor deţinuţi într-o închisoare secretă la Bagdad a fost mult mai sistematică şi mai brutală decât s-a anunţat iniţial, a anunţat marţi Human Rights Watch, care a avut acces la 300 de deţinuţi transferaţi luni la o altă închisoare din Bagdad, relatează New York Times în ediţia online.

842 afișări
Imaginea articolului Metode de tortură extrem de brutale într-o închisoare secretă din Bagdad

Metode de tortură extrem de brutale într-o închisoare secretă din Bagdad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Existenţa acestei închisori, unde erau deţinuţi mai ales arabi suniţi, a creat un scandal politic în Irak, Guvernul negând existenţa acesteia şi avertizând asupra unor tensiuni interne. Tratamentele aplicate la închisoarea americană de la "Abu Ghraib au fost un picnic" în comparaţie cu cele aplicate în această închisoare, a declarat şeicul Abdullah Humedi Ajeel al-Yawar, unul dintre liderii tribali ai arabilor suniţi din provincia Ninive (nord). Deţinuţii au fost arestaţi în această provincie de militari irakieni sub acuzaţia că aveau legături cu insurgenţii, fiind aduşi la Bagdad după acuzări sumare.

Human Rights Watch (HRW) a avut acces luni la 300 de deţinuţi, toţi bărbaţi, care au fost mutaţi de la această închisoare secretă, de pe aerodromul militar Old Muthanna, la închisoarea Rusafa din Bagdad.

Organizaţia a intervievat 42 dintre aceşti deţinuţi, care prezentau cicatrice şi răni recente, în vederea documentării dezvăluirilor privind existenţa închisorii, pe care le consideră "credibile şi necontradictorii", într-un proiect de raport obţinut de publicaţia americană.

Numeroşi deţinuţi au declarat că au fost violaţi, sodomizaţi cu bastoane de cauciuc şi ţeava puştii sau au fost obligaţi să întreţină acte sexuale unii cu alţii sau cu gardienii închisorii.

Toţi cei intervievaţi au declarat, de asemenea, că au fost atârnaţi de picioare şi loviţi sau sufocaţi cu pungi de plastic. Cei care leşinau erau resuscitaţi, afirmă deţinuţii, cu şocuri electrice aplicate în zona genitală şi în alte părţi ale corpului.

"Ororile descoperite sugerează că norma la (închisoarea secretă Old) Muthanna era tortura", a declarat Joe Stork, adjunctul directorului pentru Programe în Orientul Mijlociu al HRW. El a cerut Guvernului irakian să efectueze o investigaţie aprofundată şi să-i acuze pe toţi oficialii "responsabili de aceste brutalităţi aplicate în mod sistematic".

Descoperirea închisorii are loc în contextul în care premierul Nuri al-Maliki face eforturi susţinute să rămână la putere, după ce coaliţia sa a pierdut alegerile, la 7 martie.

Aceste dezvăluiri ar putea accentua polarizarea societăţii irakiene, toţi cei care au fost deţinuţi în această închisoare secretă provenind din provincia Ninive, unde al-Maliki este perceput ca un lider sectar, care se răzbună în mod personal împotriva oricui este asociat cu fostul regim Saddam Hussein. El a negat, minimalizat şi s-a distanţat de acuzaţiile de tortură luni, într-un interviu pentru postul oficial de televiziune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici