Metroul din Bangkok, ameninţat de inundaţii

Cele mai importante inundaţii cu care Thailanda se confruntă în ultimii 50 de ani au atins vineri limita de nord a centrului oraşului Bangkok, impunând închiderea unui vast centru comercial şi ameninţând mai multe staţii subterane de metrou din capitala thailandeză.

161 afișări
Imaginea articolului Metroul din Bangkok, ameninţat de inundaţii

Metroul din Bangkok, ameninţat de inundaţii (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Aproximativ 20 la sută din suprafaţa capitalei este inundată cu apă şi noroi, deşeuri industriale toxice şi menajere şi cadavre de animale, care reprezintă o ameninţare pentru sănătate, relatează AFP.

Această masă în putrefacţie înaintează câte puţin în fiecare zi şi a ajuns până la intersecţia Lat Phrao, în nordul oraşului, unde un vast centru comercial, Central Plaza, a fost nevoit să închidă.

Un purtător de cuvânt al metroului din Bangkok, MRT, a anunţat că trei staţii - Lat Phrao, Phahon Yothin şi Chatuchak Park - urmează să fie închise, dacă nivelul apei atinge 40 de centrimetri.

"Am mobilizat personal în toate staţiile cu risc, pentru a evalua situaţia oră cu oră", a declarat el.

Piaţa de la Chatuchak, o atracţie pentru turişti, urmează să rămână deschisă la sfârşitul săptămânii, la solicitarea comercianţilor.

În cele trei luni de când au loc inundaţii au murit 442 de persoane, iar alte câteva milioane, în nordul şi centrul ţării, au fost afectate.

Centrul acestui oraş de 12 milioane de locuitori nu a fost inundat, fiind protejat de diguri. Dar autorităţile au cerut evacuarea totală a opt dintre cele 50 de districte ale capitalei şi evacuarea parţială a altor paru.

Aceste 12 districte numără aproximativ 1,7 milioane de locuitori, mult mai mulţi decât pot fi găzduiţi în centrele de primire pentru sinistraţi. Însă mulţi dintre ei preferă să rămână pe loc, în pofida riscului de electrocutare, lipsei de apă potabilă şi dificultăţilor în livrarea de raţii alimentare.

În urma unui muson foarte abundent în precipitaţii, apa s-a acumulat în zonele de câmpie din centrul ţării, afectând zeci de provincii şi milioane de persoane.

În prezent, autorităţile încearcă să le dreneze spre fluvii şi canale şi să salveze centrul financiar şi comercial al capitalei, a cărui blocare ar avea consecinţe catastrofale pe plan economic.

Dar autorităţile se confruntă cu furia şi nerăbdarea locuitorilor din anumite districte, care consideră că au fost sacrificaţi pentru salvarea centrului economic al capitalei şi cartierelor bogate.

Aeroportul naţional Don Mueang, pentru zboruri interne, este închis de mai multe zile, însă aeroportul internaţional funcţionează normal. El este protejat integral de un perete cu înălţimea de 3,5 metri, supravegheat în permanenţă, iar planul de urgenţă va fi declanşat doar dacă nivelul apei ajunge la 2,5 metri, a anunţat Somchai Sawasdeepon, directorul aeroportului.

"Cred că putem evacua toţi pasagerii în 24 de ore", a apreciat el, într-o conferinţă de presă. "Nivelul apei nu mă îngrijorează", a subliniat Sawasdeepon.

Însă, de când au început inundaţiile, declaraţiile contradictorii ale autorităţilor s-au multiplicat şi lasă impresia că nu ştiu până unde exact vor avansa acestea şi când va fi afectat centrul oraşului.

Pagubele produse în acest dezastru au fost estimate, săptămâna aceasta, de către Ministerul Finanţelor, la 180 de miliarde de bahţi (4,2 miliarde de euro), lucru care va afecta creşterea economică a ţării în acest an.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici