Mihai Ghimpu, numit preşedinte interimar al Republicii Moldova

Parlamentul Republicii Moldova a declarat vacantă funcţia de preşedinte al ţării, vineri după-amiază, şi a hotărât ca interimatul în funcţia de şef al statului să fie asigurat de preşedintele Legislativului, Mihai Ghimpu, informează site-ul Unimedia.md.

63 afișări
Imaginea articolului Mihai Ghimpu, numit preşedinte interimar al Republicii Moldova

Vladimir Voronin şi-a anunţat demisia vineri dimineaţa (Imagine: Mediafax Foto)

Decizia a fost adoptată cu 52 de voturi. Deputatul liberal Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a declarat că ţara "nu mai are de astăzi (vineri) preşedinte".

Vladimir Voronin, care şi-a anunţat vineri dimineaţa, într-un mesaj televizat, demisia din funcţia de şef al statului, urmează să facă parte, în calitate de deputat, din Comisia de Securitate naţională, Apărare şi Ordine publică.

Parlamentarii moldoveni au avut opinii contradictorii privind procedura prin care se declară vacantă funcţia de preşedinte, înainte de vot.

Deputatul Vladimir Ţurcan, din cadrul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), a declarat că iniţial este nevoie de un aviz al Curţii Constituţionale referitor la întrunirea circumstanţelor privind asigurarea interimatului funcţiei de preşedinte.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, i-a răspuns acestuia că norma constituţională prevede exact procedura de asigurare a interimatului.

Anterior, Ţurcan a declarat că hotărârea nu poate fi votată deoarece nu a fost înregistrată la secretariatul Parlamentului.

Filat i-a răspuns, de asemenea, că astfel de hotărâri, care nu au caracter normativ, pot fi votate şi fără să fie înregistrate la secretariat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici