Mihail Hodorkovski este liber să se întoarcă în Rusia, susţine Kremlinul. Fostul magnat al petrolului va susţine o conferinţă de presă la Berlin, duminică

Fostul magnat al petrolului şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, care a ajuns în Germania după ce a fost graţiat de preşedintele Vladimir Putin după zece ani de închisoare, este "liber să se întoarcă în Rusia", a afirmat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

942 afișări
Imaginea articolului Mihail Hodorkovski este liber să se întoarcă în Rusia, susţine Kremlinul. Fostul magnat al petrolului va susţine o conferinţă de presă la Berlin, duminică

Mihail Hodorkovski (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Mihail Hodorkovski va susţine o conferinţă de presă la Berlin, duminică, la ora 12.00 GMT

Fostul magnat al petrolului şi critic al Kremlinului Mihai Hodorkovski, care se află în Germania după ce a fost graţiat de Vladimir Putin, va organiza o conferinţă de presă duminică, la ora 12.00 GMT (14.00 ora României), la Berlin, a anunţat unul dintre purtătorii săi de cuvânt pentru AFP.

Conferinţa de presă va avea loc într-un muzeu dedicat Zidului Berlinului, a declarat el, fără alte detalii.

Hodorkovski a ajuns vineri la Berlin, la câteva ore după ce a ieşit în cel mai mare secret din închisoarea situată în Karelia (nord-vestul Rusiei).

Cu o zi înainte, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat spre surpriza generală graţierea lui, afirmând că deţinutul a redactat o cerere în acest sens.

Într-un scurt comunicat, Hodorkovski a confirmat, vineri seara, că a făcut o cerere de graţiere către preşedintele rus "din cauza circumstanţelor familiale", dar a negat că şi-a recunoscut vinovăţia, aşa cum a afirmat Kremlinul.

"Este liber să se întoarcă în Rusia. Absolut", a declarat Dmitri Peskov.

El a refuzat să spună dacă i-au fost impuse condiţii la eliberare sau dacă fostul deţinut, în vârstă de 50 de ani, va fi liber să facă politică în ţara sa.

Peskov a afirmat că Hodorkovski i-a scris două scrisori lui Putin: una scurtă, oficială, şi una lungă şi mai personală. El nu a oferit alte detalii.

Hodorkovski a ajuns vineri la Berlin, la câteva ore după ce a fost scos în cel mai mare secret din închisoarea situată în Karelia (nord-vestul Rusiei).

Mihail Hodorkovski s-a întâlnit cu fiul său cel mare la Berlin

Fostul magnat al petrolului şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski, eliberat după ce a fost graţiat de Vladimir Putin, s-a întâlnit cu fiul său mai mare, Pavel, la Berlin, a anunţat sâmbătă una dintre purtătoarele sale de cuvânt pentru postul de radio Ecoul Moscovei, relatează AFP.

"Fiul cel mare al lui Mihail Hodorkovski, Pavel, s-a întâlnit deja cu tatăl său. În prezent, ei sunt împreună la Berlin", a declarat Olga Pispanen.

Ea nu a precizat când a avut loc întâlnirea.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că mama şi tatăl lui Hodorkovski sunt "de asemenea pregătiţi să meargă către Berlin pentru a-l vedea în sfârşit şi pentru a-l îmbrăţişa".

Ea a declarat că fostul deţinut se simte bine şi că va organiza o conferinţă de presă duminică. Locul şi ora acesteia urmează să fie decise, a precizat ea.

Cu o zi înainte, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat spre surpriza generală graţierea lui, afirmând că deţinutul a redactat o cerere în acest sens.

Într-un scurt comunicat, Hodorkovski a confirmat, vineri seara, că a făcut o cerere de graţiere către preşedintele rus "din cauza circumstanţelor familiale", dar a negat că şi-a recunoscut vinovăţia, aşa cum a afirmat Kremlinul.

Săptămânalul de opoziţie The New Times, în care Hodorkovski şi-a povestit viaţa în închisoare, a afirmat că fostul magnat a sunat în redacţia sa pentru a mulţumi pentru sprijin.

"Cel mai important acum este Libertatea, Libertatea, Libertatea", a declarat el, citat de publicaţie.

"Vă sunt recunoscător tuturor celor care m-aţi susţinut în tot acest timp", a declarat el. "Mai rămân multe de făcut, eliberarea ostaticilor care sunt în continuare în închisoare şi mai ales a lui Platon Lebedev", asociatul lui, condamnat alături de el, a adăugat Hodorkovski.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici