Mihail Saakaşvili îşi recunoaşte înfrângerea la alegerile legislative din Georgia

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili a recunoscut, marţi, înfrângerea partidului său la alegerile legislative câştigate în mod surprinzător de Visul Georgian, principala coaliţie de opoziţie a miliardarului Bidzina Ivanişvili.

239 afișări
Imaginea articolului Mihail Saakaşvili îşi recunoaşte înfrângerea la alegerile legislative din Georgia

Mikheil Saakashvilli (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este clar că Visul Georgian a câştigat majoritatea" la alegerile legislative de luni, a declarat Saakaşvili într-un discurs televizat.  

"Aceasta înseamnă că majoritatea parlamentară trebuie să formeze un nou Guvern iar eu, în calitate de preşedinte, conform Constituţiei, voi facilita procesul astfel încât noul Guvern să îşi înceapă activitatea", a adăugat Saakaşvili, înainte de publicarea rezultatelor definitive ale scrutinului.

Potrivit rezultatelor parţiale anunţate treptat, marţi, coaliţia de opoziţie a lui Ivanişvili devansează Mişcarea Naţională Unificată a lui Saakaşvili, aflată la putere de la "revoluţia trandafirului", în 2003. 

După numărarea buletinelor în 25 la sută din birourile de vot pentru 77 de mandate din totalul de 150 repartizate în cadrul scrutinului proporţional, Visul Georgian obţine 53,19 la sută din voturi faţă de 41,51 la sută câte a obţinut partidulul lui Saakaşvili, a anunţat Comisia Electorală.

Repartizarea mandatelor depinde totuşi de un sistem electoral mixt care acordă 73 de locuri prin scrutin majoritar. În ceea ce priveşte aceste locuri în Parlament, rezultatele parţiale arată că Visul Georgian se află pe primul loc în şapte dintre cele zece circumscripţii din capitală, un bastion tradiţional al opoziţiei. 

În Parlamentul în exerciţiu, ales în 2008, partidul lui Saakşvili deţinea 119 mandate din totalul de 150.

 

 

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici