Mii de israelieni au protestat la Tel Aviv împotriva guvernului Netanyahu

  • Mii de israelieni s-au adunat sâmbătă la Tel Aviv pentru a protesta împotriva guvernului, acuzându-l pe premierul Benjamin Netanyahu că a gestionat greşit securitatea naţiunii.
  • Protestatarii cer organizarea unor noi alegeri parlamentare.
407 afișări
Imaginea articolului Mii de israelieni au protestat la Tel Aviv împotriva guvernului Netanyahu

Protestele antiguvernamentale care au zguduit naţiunea pentru o mare parte a anului 2023 au încetat după atacurile comise de Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie. Disensiunile politice au fost lăsate deoparte, israelienii mobilizându-se în sprijinul armatei şi al familiilor celor ucişi sau luaţi ostatici, relatează Reuters.

Dar, în condiţiile în care războiul devastator din Fâşia Gaza se află în cea de-a patra lună şi sondajele de opinie arată un sprijin în scădere pentru Netanyahu, apelurile pentru schimbarea conducerii devin tot mai puternice.

Acest lucru s-a reflectat în participarea de sâmbătă seara într-o piaţă centrală din Tel Aviv, unde au avut loc multe dintre protestele de anul trecut.

Deşi mulţimea a fost mult mai mică decât cea de anul trecut, aceasta a cuprins totuşi câteva mii de persoane, strigându-şi consternarea şi fluturând steaguri israeliene.

"Guvernul care ne-a abandonat pe 7 octombrie continuă să ne abandoneze în fiecare zi de atunci, pe cei evacuaţi de la graniţele nordice şi sudice, familiile victimelor, rezerviştii, ostaticii", a declarat Noam Alon, al cărui frate, un soldat, a fost ucis încercând să elibereze un oraş israelian de atacatorii Hamas.

"Puterea de a schimba şi de a repara este în mâinile noastre", a spus ea de pe scenă. "Acest guvern trebuie să plece acasă. Acum!"

Chiar dacă au apărut diviziuni între membrii cabinetului său de război, Netanyahu intenţionează să rămână la putere. Liderii opoziţiei s-au oferit să formeze un guvern de uniune care să nu fie condus de Netanyahu, dar nicio mişcare nu a prins contur.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici