Mii de manifestanţi comemorează la Hong Kong 20 de ani de la evenimentele din piaţa Tiananmen

Mii de manifestanţi, printre care şi unul dintre liderii studenţilor din Piaţa Tiananmen, au defilat duminică la Hong Kong pentru a comemora cea de a 20-a aniversare a represiunii sângeroase a mişcării democratice din 1989 la Beijing.

13 afișări
Imaginea articolului Mii de manifestanţi comemorează la Hong Kong 20 de ani de la evenimentele din piaţa Tiananmen

Mii de manifestanţi comemorează la Hong Kong 20 de ani de la evenimentele din piaţa Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Circa 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat pe străzile oraşului înaintea unei alte comemorări prevăzute pentru joi, data la care a avut loc intervenţia a armatei chineze, în noaptea de 3 spre 4 iunie 1989, pentru a evacua piaţa Tienanmen, unde studenţii desfăşurau o grevă a foamei.

Potrivit unui raport al autorităţilor de la Beijing, 241 de persoane au murit, dintre care 36 de studenţi, dar autorităţile centrale nu au publicat niciodată bilanţul, calificând mişcarea drept o rebeliune contra-revoluţionară.

Printre manifestanţii prezenţi la Hong Kong se afla şi Xiong Yan, una dintre cele mai impotrante figuri în manifestaţiile din 1989, încarcerat pentru doi ani în China şi care trăieşte în exil în Statele Unite.

Xiong a primit permisiunea sâmbătă de a intra în Hong Kong, în timp ce un sculptor danez, militant pentru drepturile omului şi autor al unei sculpturi care aduce un omagiu victimelor de la Tiananmen şi expusă la Hong Kong, a fost respins la aeroport.

În opinia lui Lee Cheuk-yan, deputat prodemocrat din Hong Kong şi unul dintre organizatorii marşului de duminică, este crucial ca Hong Kong să continue să îşi amintească de evenimentele de acum 20 de ani.

"Suntem singura entitate de pe teritoriul chinez care poate comemora 4 iunie", a declarat acesta.

"Hong Kong a devenit conştiinţa Chinei pentru a-şi aminti de masacrele din piaţa Tiananmen şi a obliga regimul (de la Beijing) să îşi recunoască erorile", a adăugat acesta.

Zeci de mii de persoane sunt de asemenea aşteptate joi pe străzile din Hong Kong.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici