Mii de participanţi la prima paradă a homosexualilor din Praga

Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă la Praga în cadrul unui "marş al mândriei", prima ediţie a festivalului homosexualilor şi lesbienelor "Prague Pride", care se desfăşoară de miercuri pe fondul unei polemici animate de unele medii politice.

225 afișări
Imaginea articolului Mii de participanţi la prima paradă a homosexualilor din Praga

Mii de participanţi la prima paradă a homosexualilor din Praga (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Veniţi pentru a apăra drepturile homosexualilor şi a face apel la toleranţă, manifestanţii, adeseori deghizaţi şi echipaţi cu fluiere şi drapele, s-au reunit la începutul după-amiezii în piaţa Republicii, în centrul oraşului.

"Am venit pentru a ne susţine prietenii cehi. Este important pentru ei, pentru noi, pentru toată Europa", a declarat pentru AFP Ryszard, un polonez în vârstă de aproximativ 50 de ani din Wroclaw, arborând un drapel alb-roşu al ţării sale şi o umbrelă în culorile curcubeului.

"Am văzut aici şi neofascişti, iată de ce susţinerea internaţională este atât de importantă", a adăugat el.

Manifestanţii au traversat apoi mai multe bulevarde mari din Praga, pe fondul unei muzici de dans transmisă prin difuzoare instalate pe camionete.

Marşul ar urma să se încheie în cursul după-amiezii pe insula Strelecky, pe râul Vltava, unde sunt prevăzute concerte şi alte manifestaţii până sâmbătă seara.

"Prague Pride" se organizează sub auspiciile primarului capitalei cehe, Bohuslav Svoboda, din cadrul partidului de dreapta ODS. Gestul său a generat indignarea mai multor personalităţi politice, în special a preşedintelui Vaclav Klaus şi a unuia dintre colaboratorii săi apropiaţi, Petr Hajek.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici