Mii de studenţi au protestat în capitala Georgiei

Câteva mii de studenţi au manifestat luni la Tbilisi împotriva torturii la care sunt supuşi deţinuţi într-o închisoare din capitala georgiană. Acţiunea a pornit din faţa Universităţii din Tbilisi, protestatarii parcurgând apoi distanţa dintre instituţia de învăţământ şi Ministerul georgian al Apărării şi Palatul Justiţiei.

149 afișări
Imaginea articolului Mii de studenţi au protestat în capitala Georgiei

Mii de studenţi au protestat în capitala Georgiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Studenţii au reclamat demisia ministrului georgian al Justiţiei Zurab Adeişvili. Poliţia a suspendat circulaţia rutieră în centrul capitalei georgiene pe timpul marşului studenţilor, relatează RIA Novosti în pagina electronică. 

Scandalul provocat de apariţia unor informaţii cu privire la aplicarea torturii într-o închisoare din Tbilisi i-a costat deja funcţiile pe miniştrii Executării pedepselor Hatuna Kalmahelidze şi de Interne Başo Ahalaia.

Manifestaţii de protest afectează mai multe oraşe din ţară încă de săptămâna trecută. Manifestanţii reclamă apărarea drepturilor omului deţinuţilor şi pedepsirea celor vinovaţi.

Scandalul a izbucnit pe 18 septembrie, după ce Ministerul georgian de Interne a anunţat că a descoperit că un grup de gardieni de la Închisoarea numărul 8 Gldani (Tbilisi) a "supus la tratamente inumane deţinuţi şi a filmat scena".

Înregistrarea video care surprinde tratamentele cu tortura la care sunt supuşi deţinuţii a fost postată online şi difuzată de către două posturi de televiziune georgiene. Posturile de televiziune au anunţat că au primit aceste înregistrări de la un fost gardian al închisorii care a solicitat azil politic în Belgia.

Parchetul General din Georgia a arestat 11 persoane, inclusiv directorul închisorii respective

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici