Miliband despre România: Sunt mândru că suntem parteneri atât de apropiaţi

România a marcat, la sfârşitul acestei săptămâni, 130 de ani de relaţii diplomatice cu Marea Britanie, Franţa şi Germania, ministrul britanic de Externe, David Miliband, apreciind cu această ocazie că România are un potenţial enorm şi că este mândru de relaţia apropiată de parteneriat cu Bucureştiul.

19 afișări
Imaginea articolului Miliband despre România: Sunt mândru că suntem parteneri atât de apropiaţi

David Miliband, ministrul britanic de Externe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

David Miliband se declară încântat că în cei 130 de ani de la stabilirea de relaţii diplomatice româno-britanice, parteneriatul celor două state a crescut continuu în domeniile social, economic şi politic.

"În 1999, Tony Blair a venit în România pentru a-şi manifesta suportul faţă de aderarea la UE, iar în 2007 am fost mândri să reprezentăm vârful de lance al ţărilor care au pledat pentru integrarea României", spune Miliband.

El reaminteşte cooperarea româno-britanică din Afganistan, precizând că aceasta nu se limitează la domeniul militar, ci şi la ajutorul civil acordat populaţiei locale pentru "construirea unui viitor mai bun"".

"Ştiu de asemenea că, în discuţiile din interiorul UE, legate de viitorul Europei, România şi Marea Britanie cooperează strâns, cetăţenii noştri fiind legaţi de interese comune", spune Miliband, care adaugă că, şi la nivelul comunităţii de afaceri, există o tendinţă de accentuare a cooperarii.

"Am vizitat România de două ori în ultimii trei ani. Este o ţară cu un potenţial enorm şi sunt mândru că suntem parteneri atât de apropiaţi. Aştept cu nerăbdare ca şi următorii câţiva ani să fie la fel de plini de succes", spune el.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Robin Barnett apreciază că, după 130 de ani, parteneriatul româno-britanic este mai puternic decât oricând.

El reaminteşte, la rândul său, că Marea Britanie a fost unul dintre principalii susţinători ai aderării României la UE.

De asemenea, Barnett subliniază prezenţa tot mai mare în România a companiilor britanice, în prezent 4.000 de societăţi din Regatul Unit desfăşurând activităţi de afaceri în România.

"Noile parteneriate economice dintre oraşele Nottingham şi Timişoara sau Craiova şi Wakefield aduc beneficii reciproce"", spune ambasadorul.

El spune că de asemenea este un privilegiu să vadă modul în care, la nivel uman, cooperarea estre îndreptată pentru a ajuta pe cei mai nevoiaşi din România.

"Într-o notă personală, ospitalitatea şi căldura poporului român explică relaţiile strânse de care ne bucurăm în prezent, deşi nu au ajutat siluetei mele", încheie Barnett, într-o notă autoironică.

MAE român a anunţat într-un comunicat împlinirea a 130 de ani de relaţii diplomatice cu Franţa, Germania şi Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici