Milioane de oameni asaltează magazinele americane, pentru chilipirurile din "vinerea neagră" - FOTO

Milioane de oameni asaltează magazinele din SUA pentru a profita de ofertele din "vinerea neagră" care marchează debutul sezonului cumpărăturilor de sărbători, dar câştigurile retailerilor ar putea să nu fie prea consistente, în condiţiile în care americanii afectaţi de criză vânează chilipiruri.

471 afișări
Imaginea articolului Milioane de oameni asaltează magazinele americane, pentru chilipirurile din "vinerea neagră" - FOTO

Milioane de oameni asaltează magazinele americane, pentru chilipirurile din "vinerea neagră" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cumpărătorii sunt interesaţi de ofertele pentru televizoare cu ecrane mari, jocuri video şi jucării, dar grijile legate de bunăstarea lor economică sugerează ce se vor abţine de la alte cheltuieli.

Unele magazine, precum Walmart, Old Navy, parte a grupului Gap, şi Kmart, deţinut de Sears Holding, au devansat orele de deschidere a magazinelor în noaptea de Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei), în speranţa să aibă un avantaj în cea mai aglomerată zi a anului.

"Vinerea neagră" a fost cea mai aglomerată zi a anului în privinţa traficului în magazine, dar asta nu înseamnă că vânzările vor creşte masiv la nivelul sezonului.

În 2008 şi 2009, în pofida vânzărilor mari de după Ziua Recunoştinţei, vânzările totale din perioada sărbătorilor au scăzut din cauza recesiunii.

Federaţia Naţională de Retail anticipează ca în acest weekend 152 de milioane de oameni să facă cumpărături, în creştere cu 10,1% faţă de anul trecut.

Totuşi, federaţia anticipează un avans al vânzărilor în perioada noiembrie-decembrie cu doar 2,8%, după o creştere de 5,2% în 2010.

Cei mai mari câştigători ai acestui sezon ar putea fi magazinele de lux, precum Saks, şi magazinele cu produse ieftine, de genul "totul la un dolar".

Retailerii de pe segmentul de mijloc al pieţei vor avea probleme în atragerea clienţilor.

Devansarea orei de deschidere pare să fi funcţionat, judecând după cozile lungi din faţa unor magazine precum Toys R Us, Best Buy, Walmart şi Target.

La Toys R Us, la o oră după deschidere, în faţa intrării mai erau încă la coadă circa 300 de persoane.

Directorii din retail şi analiştii se aşteaptă însă o concurenţă mai mare n acest sezon, decât în 2010, în condiţiile în care şomajul din SUA se menţine la 9%, iar criza datoriilor din Europa afectează bursele şi încrederea consumatorilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici