Militanţii talibani, suspectaţi că stochează cantităţi mari de opiu dispărute în Afganistan

Militanţii talibani sunt suspectaţi de stocarea unei cantităţi mari de opiu dispărută în Afganistan, anunţă Oficiul ONU pentru combaterea Drogurilor şi Infracţionalităţii (UNODC), citat de CNN.

21 afișări
Imaginea articolului Militanţii talibani, suspectaţi că stochează cantităţi mari de opiu dispărute în Afganistan

Militanţii talibani, suspectaţi că stochează cantităţi mari de opiu dispărute în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Afganistanul este cel mai mare furnizor mondial de droguri. La începutul lunii septembrie, un studiu ONU a dezvăluit că producţia de opiu a scăzut substanţial anul acesta. Potrivit studiului, producţia de opiu a scăzut cu zece la sută, iar cultivarea cu 22 la sută.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al ONU a avertizat că această tendinţă pozitivă trebuie tratată cu prudenţă.

"Estimăm că cererea ilegală de opiu în întreaga lume este de 4.000 de tone pe an", explică Walter Kemp.

"Dar anul acesta s-au produs 6.900 de tone, faţă de 7.700 de tone anul trecut şi 8.500 cu un an înainte. Deci, dacă lumea are nevoie de doar 4.000 de tone de opiu pe an şi este confiscată cantitatea de 1.000 de tone, unde este restul?", întreabă oficialul ONU.

Potrivit lui Kemp, cererea de opiu a rămas stabilă, iar preţurile nu au scăzut, ceea ce sugerează că opiul este retras de pe piaţă.

"Suspectăm că aproximativ 12.000 de tone de opiu sunt stocate undeva în Afganistan. Astfel, deşi producţia pare să scadă, există totuşi produse care pot satisface cererile pentru următorii doi ani", subliniază oficialul ONU.

Nu se ştie cu siguranţă cine se face vinovat de această situaţie, dar, potrivit ONU, talibanii se implică din ce în ce mai mult în aceste activităţi, existând posibilitatea ca ei să stocheze opiul pentru finanţarea acţiunilor teroriste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici