Militarii israelieni au scos din rădăcină copacul care a declanşat incidentul de la frontiera cu Libanul

Militarii israelieni au scos din rădăcină, miercuri, la frontiera libaneză, arborele de la care au izbucnit confruntările violente de marţi, între militari israelieni şi libanezi.

218 afișări
Imaginea articolului Militarii israelieni au scos din rădăcină copacul care a declanşat incidentul de la frontiera cu Libanul

Militarii israelieni au scos din rădăcină copacul care a declanşat incidentul de la frontiera cu Libanul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O primă încercare de a scoate din rădăcini copacul - aflat pe teritoriul libanez, potrivit Libanului, pe teritoriul israelian, potrivit Israelului - a declanşat confruntări sângeroase între trupe libaneze şi israeliene, în care au fost ucise patru persoane, şi anume doi militari şi un jurnalist libanezi, dar şi un ofiţer israelian.

Un purtător de cuvânt militar din cadrul Forţei ONU în Liban (FINUL) a declarat că arborii care au declanşat violenţele se aflau "de partea israeliană" a frontierei.

Potrivit unui corespondent AFP, militarii israelieni au scos copacul din rădăcină către ora locală 10.00 (10.00, ora României), cu ajutorul unei macarale, şi l-au depozitat de partea israeliană a frontierei.

Ei au scos din rădăcină şi alţi doi copaci, în imediata apropiere.

Scena s-a desfăşurat sub privirile a aproximativ 30 de militari libanezi şi a celor din cadrul FINUL, potrivit aceleiaşi surse.

Aproximativ 20 de militari israelieni se aflau, în continuare, miercuri dimineaţa, de partea israeliană a frontierei şi observau trupele libaneze, FINUL şi jurnaliştii prezenţi, potrivit corespondentului AFP.

Înainte de scoaterea arborelui din rădăcină, miercuri, un purtător de cuvânt al armatei libaneze a declarat că ţara sa va riposta la orice nouă "agresiune" israeliană.

Postul militar israelian de radio a anunţat, anterior, că armata a comasat miercuri dimineaţa, în sectorul de frontieră, un număr important de militari suplimentari, în urma confruntărilor de marţi.

În apropiere de zona respectivă au fost mobilizate unităţi blindate, pentru a proteja militarii şi mijloacele uilizate pentru scoaterea din rădăcină a copacului, a anunţat postul militar de radio.

Potrivit postului public israelian de radio, armata voia să "cureţe terenul" prin scoaterea din rădăcini a copacului. Potrivit presei israeliene, această operaţiune ar viza asigurarea posibilităţii instalării unei camere de supraveghere a teritoriului libanez.

Oficiali militari au subliniat, de asemenea, că sectorul în care se afla arborele se găseşte pe teritoriul israelian, la nordul unui gard de securitate, dar la sud de "linia albastră", care marchează frontiera israeliano-libaneză.

"Nu am pătruns nici măcar un centimetru pe teritoriul suveran libanez", au adăugat aceşti oficiali.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene nu a fost în măsură să confirme aceste informaţii.

Armata libaneză anunţa, marţi, că incidentul s-a produs "după ce militari israelieni au încercat să smulgă (din rădăcini) un arbore de pe teritoriul libanez".

Misiunea de patrulă, care a depăşit bariera de securitate, în opinia acesteia, nu s-a oprit, în pofida intervenţiei FINUL, cu scopul de a o împiedica. "Armata libaneză a intervenit, utilizând arme de foc şi rachete de tip RPG", potrivit armatei libaneze.

Confruntările de marţi sunt cele mai grave înregistrate la frontiera dintre Liban şi Israel, aflate încă tehnic în stare de război, de la data unei vaste operaţiuni efectuate de armata israeliană în Liban, în 2006, împotriva mişcării şiite Hezbollah.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici