Ministerul japonez al Apărării solicită o creştere a bugetului cu aproape 12% pentru a consolida capacitatea de atac a armatei

  • Ministerul japonez al Apărării solicită o creştere a bugetului cu aproape 12%, care include două nave de război cu radar avansat şi rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune.
  • Guvernul de la Tokyo este într-un adevărat proces de modernizare a armatei în faţa ameninţărilor nord-coreene şi chineze.
224 afișări
Imaginea articolului Ministerul japonez al Apărării solicită o creştere a bugetului cu aproape 12% pentru a consolida capacitatea de atac a armatei

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Solicitarea record de 7.700 de miliarde de yeni (52,5 miliarde de dolari) pentru anul fiscal 2024 marchează al doilea an al unei consolidări militare rapide pe cinci ani, în cadrul unei noi strategii de securitate pe care guvernul premierului Fumio Kishida a adoptat-o în decembrie. Aceasta se concentrează pe consolidarea capacităţii de atac, într-o distanţare faţă de principiul postbelic al Japoniei de a avea o armată doar pentru apărare, scrie AP.

În cadrul planului cincinal, Japonia intenţionează să aloce 43 de trilioane de yeni (315 miliarde de dolari) până în 2027, pentru a-şi dubla cheltuielile anuale până la aproximativ 10 trilioane de yeni (68 miliarde de dolari), ceea ce va face din Japonia al treilea stat după cheltuielile pe apărare, după Statele Unite şi China.

Modul de finanţare şi de justificare a cheltuielilor militare în creştere este incert într-o ţară în care numărul naşterilor este în scădere abruptă şi costurile tot mai mari pentru îngrijirea populaţiei îmbătrânite sunt în creştere.

Cererea de buget a fost aprobată la reuniunea de joi a Ministerului Apărării şi transmisă Ministerului de Finanţe pentru negocieri.

Solicitarea include o sumă considerabilă de 490 de miliarde de yeni (3,35 miliarde de dolari) pentru a începe construcţia a două nave de război echipate cu radare Aegis, care ar urma să fie livrate în 2027 şi 2028, precum şi pentru instruire, testare şi alte costuri legate de aceste nave.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici