Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza afirmă că armata israeliană a "deschis focul" asupra civililor care aşteptau ajutoare. Peste 100 de persoane au fost ucise

  • Autorităţile palestiniene afirmă că trupele israeliene au atacat civili care aşteptau ajutoare în apropierea oraşului Gaza, relatează Reuters şi The Associated Press.
  • Peste 100 de persoane au fost ucise, ridicând numărul morţilor de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas la peste 30.000, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii.
  • Guvernul israelian susţine că tragedia a fost cauzată de şoferii camioanelor cu ajutoare.
532 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza afirmă că armata israeliană a "deschis focul" asupra civililor care aşteptau ajutoare. Peste 100 de persoane au fost ucise

Sursa foto: IDF

Oficialii spitalului au raportat iniţial un atac israelian asupra mulţimii, dar martorii au declarat ulterior că trupele israeliene au deschis focul în timp ce oamenii scoteau făină şi conserve din camioane.

Un purtător de cuvânt al guvernului israelian a spus că tragedia a fost cauzată de şoferii camioanelor.

"La un moment dat, camioanele au fost copleşite, iar cei care conduceau camioanele, care erau şoferi civili din Gaza, au intrat în mulţimea de oameni, omorând în cele din urmă, din câte am înţeles, zeci de persoane", a declarat purtătorul de cuvânt Avi Hyman, fără a furniza însă nicio dovadă pentru această afirmaţie.

"Este în mod evident o tragedie, dar încă nu suntem siguri de detalii".

Oraşul Gaza şi zonele înconjurătoare au fost primele ţinte ale ofensivei aeriene, maritime şi terestre a Israelului, lansată ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie. Camioanele care transportau alimente au ajuns în nordul Gaza în această săptămână, fiind prima livrare majoră de ajutoare în această zonă în ultima lună, au declarat miercuri oficialii.

Grupurile umanitare spun că a devenit aproape imposibil să se livreze asistenţă umanitară în cea mai mare parte a Fâşiei Gaza din cauza dificultăţii de coordonare cu armata israeliană, a ostilităţilor în curs de desfăşurare şi a prăbuşirii ordinii publice, cu mulţimi de oameni disperaţi care copleşesc convoaiele de ajutoare. Potrivit ONU, un sfert dintre cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza se confruntă cu foametea; aproximativ 80% dintre ei şi-au părăsit casele.

Kamel Abu Nahel, care era tratat pentru o rană prin împuşcare la spitalul Shifa, a declarat că el şi alte persoane au mers la punctul de distribuţie în mijlocul nopţii, deoarece au auzit că va avea loc o livrare de alimente. "Mâncăm hrană pentru animale de două luni", a spus el.

El a spus că trupele israeliene au deschis focul asupra mulţimii, ceea ce a făcut ca aceasta să se împrăştie, unii oameni ascunzându-se sub maşini. După ce împuşcăturile au încetat, aceştia s-au întors la camioane, iar soldaţii au deschis din nou focul. El a fost împuşcat în picior şi a căzut, iar apoi un camion a trecut peste piciorul său în timp ce pleca în viteză, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici