Miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaidjan, aşteptaţi în Rusia pentru negocieri privind un armistiţiu

  • Miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaidjan sunt aşteptaţi în Rusia pentru negocieri privind un armistiţiu
  • Preşedinţia Franţei: "Ne îndreptăm spre un armistiţiu, deşi situaţia este încă fragilă"
  • Confruntările militare din Nagorno-Karabah s-au soldat până acum cu cel puţin 400 de morţi
380 afișări
Imaginea articolului Miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaidjan, aşteptaţi în Rusia pentru negocieri privind un armistiţiu

Miniştrii de Externe din Armenia şi Azerbaidjan sunt aşteptaţi vineri după-amiază la Moscova, în efortul de ajungere la un armistiţiu în regiunea separatistă Nagorno-Karabah, unde confruntările militare s-au soldat cu cel puţin 400 de morţi, relatează agenţia de presă Reuters.

Administraţia de la Erevan a confirmat participarea la reuniunea mediată de Rusia, subliniind că negocierile se referă la încetarea ostilităţilor şi la asistenţa umanitară.

Dacă reuniunea va avea loc, acestea vor fi primele contacte directe între Armenia şi Azerbaidjan de la izbucnirea confruntărilor militare în Nagorno-Karabah, pe 27 septembrie.

"Ne îndreptăm spre un armistiţiu, deşi situaţia este încă fragilă", a confirmat Palatul Élysée după ce preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a discutat cu liderii din Armenia şi Azerbaidjan.

Confruntările militare dintre Armenia şi Azerbaidjan pentru controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah s-au soldat până acum cu cel puţin 400 de morţi. Bilanţul ar putea fi mult mai grav, în contextul în care Armenia susţine că au fost ucişi 3.000 de militari azeri, iar Azerbadjanul afirmă că a omorât 2.300 de militari armeni.

Conform organizaţiei Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a transferat din Siria 1.200 de insurgenţi în Nagorno-Karabah, pentru a ajuta armata azeră. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că 300 de islamişti au părăsit Siria pentru a merge în Azerbaidjan.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins un apel al Statelor Unite, Rusiei şi Franţei de încetare a confruntărilor în regiunea Nagorno-Karabah, acuzând cele trei ţări că au neglijat zeci de ani conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan.

Regiunea Nagorno-Karabah, o enclavă a etnicilor armeni, s-a desprins de Azerbaidjan în anii 1990, într-un conflict soldat cu circa 30.000 de morţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici