Ministrul de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg: Ultima mare criză economică a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război

Ministrul ceh de Externe Karel Schwarzenberg afirmă, într-un interviu pentru Gandul.info, că drumul de ieşire din actuala criză economică va fi mai lung decât se estima, amintind că ultima mare criză s-a încheiat abia când au început pregătirile de război, iar preţul plătit a fost "un pic cam dur".

1454 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg: Ultima mare criză economică a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război

Ministrul de Externe al Cehiei, prinţul Karel Schwarzenberg: Ultima mare criză economică a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Toate statele europene au cheltuit prea mulţi bani în ultimii 20 de ani. Datoria a crescut în tot acest timp. Desigur, vine un moment când trebuie să o plăteşti şi acest moment se întâmplă acum", spune Schvarzenberg despre criza Euro.

Calea de ieşire din această criză va fi una lungă, mult mai lungă decât a estimat cineva până acum, crede şeful diplomaţiei din Cehia.

"Vreau să vă reamintesc că ultima mare criză, din 1929-1930, a durat de-a lungul anilor '30 şi a luat sfârşit doar când au început pregătirile pentru război. Când Germania a început programul de înarmare, apoi Roosevelt l-a început în SUA, pentru că ştia că trebuia să susţină războiul cu Japonia, apoi toate statele au început înarmarea. Apoi şomajul a luat sfârşit. Dar, desigur, preţul pe care l-am plătit a fost un pic cam dur", spune Karel Schwarzenberg în interviul acordat pentru Gandul.info şi pentru Ştirile Pro Tv .

El consideră că problema Greciei nu este de fapt doar a sa, ci este problema tuturor, iar "cetăţenii vor plăti până le iese pe nas" pentru "iresponsabilitatea" celorlalte state europene.

"Sper ca Grecia să poata evita default-ul. Sper! Grecia a cheltuit bani pe care nu îi avea, bani pe care îi imprumutase. Cetăţenii vor plăti până le iese pe nas. A fost o greşeală a liderilor greci din ultimul deceniu, a fost o iresponsabilitate a statelor europene, care ştiau că datoria creştea, dar au continuat să o finanţeze, în loc să ia măsuri dure cu ani în urmă", spune Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg a mai vorbit în interviu şi despre regele Mihai I, despre problemele CEZ în România, dar şi despre ce ar trebui să facă autorităţile de la Bucureşti pentru a încuraja turismul.

Descendent al uneia dintre cele mai vechi case nobiliare din Bohemia, Karel Schwarzenberg este şi membru al prestigiosului club Bilderberg.

Citeşte tot interviul cu şeful diplomaţiei cehe pe www.gandul.info

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici