Ministrul Economiei din Mexic spune că în 48 de ore se va afla dacă NAFTA rămâne un acord trilateral

Ildefonso Guajardo, ministrul mexican al Economiei, a declarat că SUA şi Canada fac eforturi serioase pentru a ajunge la o înţelegere privind revizuirea Acordului Nord-American de Liber Schimb (NAFTA), adăugând că în 48 de ore se va şti dacă acordul rămâne unul trilateral.

608 afișări
Imaginea articolului Ministrul Economiei din Mexic spune că în 48 de ore se va afla dacă NAFTA rămâne un acord trilateral

Ministrul Economiei din Mexic spune că în 48 de ore se va afla dacă NAFTA rămâne un acord trilateral

"În următoarele 48 de ore vom şti dacă vom merge mai departe cu un text trilateral (care include Canada), ori vom fi forţaţi să publicăm textul unui acord bilateral (SUA-Mexic)", a declarat Guajardo.

Preşedintele SUA, Donald Trump, susţine că taxele vamale consistente impuse de Canada în domeniul lactatelor afectează fermierii americani, o categorie electorală importantă pentru Partidul Republican. Pe de altă parte, fermierii au o influenţă politică semnificativă şi în Canada, lucru de care liberalii lui Trudeau trebuie să ţină seama în contextul în care în 2019 urmează să aibă loc alegerile federale.

Trump a anunţat luna trecută că Statele Unite şi Mexicul au ajuns la o înţelegere privind revizuirea NAFTA şi a ameninţat că ar putea exclude Canada dacă Ottawa nu este semnează până pe 30 septembrie. De asemenea, liderul american a mai afirmat că ar putea impune taxe vamale suplimentare de 25% pentru importurile de vehicule din Canada.

Pe de altă parte, liderii de la Ottawa au semnalat în repetate rânduri că nu vor ceda presiunilor din partea Washingtonului şi nu vor semna un acord NAFTA dezavantajos pentru canadieni.

NAFTA a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1994, unul dintre obiectivele principale ale tratatului fiind eliminarea graduală a tuturor taxelor vamale dintre statele semnatare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici