Ministrul german al Educaţiei îşi pierde titlul de doctor în urma unor acuzaţii de plagiat

Ministrul german al Educaţiei, Annette Schavan, o apropiată a cancelarului german Angela Merkel, a rămas marţi fără titlul de doctor din cauza unui plagiat în teza sa de doctorat, în urmă cu 33 de ani.

626 afișări
Imaginea articolului Ministrul german al Educaţiei îşi pierde titlul de doctor în urma unor acuzaţii de plagiat

Annette Schavan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decanul facultăţii de filosofie a Universităţii din Düsseldorf (vest), Bruno Bleckmann, a anunţat decizia Consiliului Facultăţii reunit la începutul după-amiezii.

Ministrul conservator, în vârstă de 57 de ani, este acuzată de plagiat în teza sa de doctorat susţinută în 1980. Schavan a dezminţit, în repetate rânduri, aceste acuzaţii şi are la dispoziţie o lună pentru a face recurs în faţa unui tribunal administrativ.

Ministrul a solicitat o primă comisie privind oportunitatea deschiderii acestei proceduri. Aceasta s-a pronunţat favorabil în mai.

Decizia este o lovitură dură pentru Shavan, o prietenă personală a lui Merkel, şi afectează reputaţia acesteia, cu atât mai mult cu cât ea deţine portofoliul Educaţiei şi Cercetării din 2005.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, Angela Merkel o susţine pe colaboratoarea sa şi demiterea ei pare exclusă.

Titlul de "Doktor" are o mare importanţă socială în Germania şi orice uzurpare este pasibilă cu amendă.

În 2011, două scandaluri similare au izbucnit în Germania, iar unul dintre ele a condus la demisia, în martie, a ministrului Apărării Karl-Theodor zu Guttenberg.

Acelaşi lucru s-a întâmplat trei luni mai târziu cu deputata europeană liberală (FDP) Silvana Koch-Mehrin, care a renunţat la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European şi la cea de preşedinte al grupului FDP în PE cu puţin înainte de a-i fi retras titlul de doctor.

De fiecare dată acuzaţiile au fost lansate pe Internet.

În perioada respectivă, Schavan, fost vicepreşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a Angelei Merkel, l-a criticat virulent pe ministrul Apărării, afirmând chiar că îi este ruşine pentru el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici