Ministrul german al Justiţiei acuză grupări xenofobe că profită de agresiunile "organizate" din Koln

Ministrul german al Justiţiei, Heiko Maas, şi-a exprimat convingerea că agresiunile sexuale din noaptea de Revelion de la Koln au fost "coordonate şi pregătite" cu mult înainte, acuzând organizaţiile xenofobe că folosesc aceste infracţiuni pentru a alimenta ura faţă de imigranţi.

2415 afișări
Imaginea articolului Ministrul german al Justiţiei acuză grupări xenofobe că profită de agresiunile "organizate" din Koln

Ministrul german al Justiţiei acuză grupări xenofobe că profită de agresiunile "organizate" din Koln (Imagine: AFP/ Medifax Foto)

Într-un interviu publicat duminică de Bild am Sonntag, Maas a apreciat că agresiunile nu au fost rezultatul de moment al mentalităţii unei mulţimi, ci un atac gândit, plănuit asupra femeilor din oraş, relatează Deutsche Welle în pagina online. "Nimeni nu îmi poate spune că nu a fost coordonat şi pregătit. Suspiciunea mea este că s-a ales această dată anume şi era aşteptat un anumit număr de persoane. Acest lucru adaugă o altă dimensiune" infracţiunilor, a subliniat ministrul.

Publicaţia a furnizat detalii din rapoartele poliţiei, care citează folosirea reţelelor de socializare de unele comunităţi de imigranţi nord-africani pentru a-şi încuraja compatrioţii să vină în piaţa dintre gara din Koln şi catedrală, unde au avut loc ulterior sute de cazuri de agresiune sexuală şi furt.

Maas a avertizat opinia publică să nu acuze imigranţii din ţară, apreciind că aceste infracţiuni nu dovedesc că străinii nu se pot integra în societatea germană.

El a acuzat de asemenea partidul de extremă-dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) şi mişcarea xenofobă Pegida că folosec infracţiunile de la Koln pentru a face propagandă. "Aceasta este singura modalitate prin care pot explica felul în care operează campania lor împotriva străinilor", a subliniat Maas.

Ministrul a precizat totuşi că aceste infracţiuni nu pot fi justificate de considerente culturale. "Nu există o explicaţie acceptabilă. Pentru noi, bărbaţii şi femeile au drepturi egale în toate privinţele. Toţi cei care trăiesc aici trebuie să accepte acest lucru", a conchis el.

Zilele următoare, Partidul Social Democrat (SPD) al lui Maas urmează să se alăture partenerului său de coaliţie, Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel, pentru a prezenta în Bundestag noi legi menite să grăbească expulzarea solicitanţilor de azil şi a imigranţilor care comit infracţiuni.

Criticată pentru politica sa în favoarea solicitanţilor de azil, pe fondul agresiunilor de la Koln, Angela Merkel a promis înăsprirea legislaţiei.

"Cele petrecute în noaptea de Revelion sunt delicte penale respingătoare, care necesită răspunsuri hotărâte", a declarat Merkel, la finalul unei reuniuni de două zile a conducerii CDU, desfăşurată la Mainz. Înăsprirea legilor "este în interesul cetăţenilor, dar şi în interesul marii majorităţi a refugiaţilor", a adăugat ea.

Astfel, Merkel a informat că o persoană îşi poate pierde dreptul la azil dacă comite delicte, chiar şi în cazul în care este condamnată cu suspendare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici