Ministrul german de Externe a elaborat un plan pentru retragerea din Afganistan

Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a pus la punct un plan pe patru ani pentru realizarea obiectivelor care vor permite retragerea militară din Afganistan, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a ministerului.

22 afișări
Imaginea articolului Ministrul german de Externe a elaborat un plan pentru retragerea din Afganistan

Ministrul german de Externe a elaborat un plan pentru retragerea din Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Planul strategic, comandat de Steinmeier, defineşte perspectivele şi ipotezele pentru a pune capăt cu succes intervenţiei noastre" militare, a afirmat purtătoarea de cuvânt.

Conform revistei Der Spiegel, planul cu zece puncte trebuie realizat până în 2013, adică până la finalul următoarei legislaturi.

Anunţul privind existenţa unui plan intervine în plină campanie electorală germană, într-un moment în care Steinmeier, primul pe lista social-democraţilor, încearcă să o înlocuiască pe conservatoarea Angela Merkel în postul de cancelar, pe fondul opoziţiei tot mai mari a opiniei publice faţă de intervenţia din Afganistan.

Conform unui sondaj realizat săptămâna trecută, 57 la sută dintre germani doresc o retragere rapidă a soldaţilor lor din Afganistan.

Dezbaterea privind prezenţa militară germană au fost relansate de zece zile de un atac aerian împotriva talibanilor, ordonat de comandantul german din Afganistan, care s-a soldat cu moartea a peste 50 de persoane, între care un număr încă nedeterminat de civili.

Germania, Marea Britanie şi Franţa au scris săptămâna trecută ONU pentru a cere organizarea, până la sfârşitul anului, a unei conferinţe internaţionale pentru a stabili "noi obiective" în materie de guvernare, securitate şi dezvoltare în Afganistan.

Într-un interviu pentru Suddeutsche Zeitung apărut sâmbătă, Merkel afirma că "împreună cu partenerii noştri, vrem să punem la punct o strategie de predare a responsabilităţilor Afganistanului pe cinci ani".

Potrivit Der Spiegel, planul Ministerului german de Externe prevede în special sporirea antrenamentului poliţiştilor şi militarilor afgani şi stabilirea unor obiective în cifre pentru acest lucru.

Planul evocă de asemenea implementarea unui "fond de reintegrare" internaţional pentru a "permite simpatizanţilor talibanilor să se reintegreze în societatea afgană".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici