Ministrul japonez de Externe va vizita China sâmbătă. Subiecte de clarificat

  • Ministrul japonez de Externe va vizita Beijingul timp de două zile, începând de sâmbătă, pentru a discuta o serie de probleme, inclusiv reţinerea unui angajat al Astellas Pharma, a declarat ministrul.
  • Yoshimasa Hayashi a declarat reporterilor că se va întâlni cu ministrul chinez de Externe Qin Gang în timpul vizitei pentru "o discuţie onestă şi sinceră pentru a crea o relaţie constructivă şi stabilă".
449 afișări
Imaginea articolului Ministrul japonez de Externe va vizita China sâmbătă. Subiecte de clarificat

Ministrul japonez de Externe Hayashi va vizita China sâmbătă. Motivele vizitei

Vizita are loc după ce Japonia a anunţat că intenţionează să restricţioneze exporturile a 23 de tipuri de echipamente de fabricare a semiconductorilor, aliniindu-şi comerţul cu tehnologie la un efort al SUA de a limita capacitatea Chinei de a produce cipuri avansate.
 
De asemenea, un alt subiect care tulbură legăturile este cazul unui japonez angajat al Astellas Pharma, despre care un purtător de cuvânt al companiei a declarat săptămâna aceasta că a fost reţinut în China din motive necunoscute.
 
Guvernul japonez a cerut autorităţilor chineze să elibereze bărbatul, potrivit Reuters.
 
Intenţionăm să ne clarificăm poziţia cu privire la o serie de probleme, inclusiv acestea, în timpul vizitei mele în China", a declarat Hayashi vineri, întrebat dacă va ridica problema angajatului Astellas şi a eliberării apei de la centrala nucleară distrusă Fukushima Dai-ichi.
 
Mai mulţi vecini ai Japoniei sunt alarmaţi de un plan al companiei japoneze de utilităţi care administrează centrala nucleară avariată de a elibera peste un milion de tone de apă radioactivă din aceasta în mare.
 
Compania de utilităţi şi guvernul japonez susţin că apa, care a fost folosită în principal pentru răcirea reactoarelor în urma tsunamiului din 2011 care a paralizat centrala, a fost tratată, filtrată şi diluată şi că este sigură.
 
Vizita lui Hayashi în China are loc după discuţiile dintre liderii celor două ţări din noiembrie, primele din ultimii aproape trei ani.
 
La acea vreme, premierul japonez Fumio Kishida a declarat că a transmis îngrijorarea sa cu privire la creşterea prezenţei militare maritime a Chinei, dar a mai spus că cei doi lideri au convenit să redeschidă canalele diplomatice de comunicare, inclusiv o vizită a ministrului japonez de Externe în China în viitorul apropiat.
 
China consideră vizita lui Hayashi ca fiind importantă şi în interesul bunelor relaţii, a declarat Mao Ning, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe, în cadrul unui briefing periodic la Beijing.
 
China şi Japonia sunt vecini apropiaţi şi este în interesul comun al ambelor ţări şi al regiunii să se menţină relaţii sănătoase şi stabile între cele două ţări", a declarat Mao.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici