Ministrul moldovean al Justiţiei a demisionat, în urma unor interceptări telefonice apărute în presă

Ministrul moldovean al Justiţiei, Alexandru Tănase, a demisionat, duminică, în urma unor interceptări telefonice apărute în presă privind o discuţie între Tănase şi omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat ulterior în dosarul fraudelor din sistemul bancar moldovenesc, relatează site-ul Unimedia.

1653 afișări
Imaginea articolului Ministrul moldovean al Justiţiei a demisionat, în urma unor interceptări telefonice apărute în presă

Ministrul moldovean al Justiţiei a demisionat, în urma unor interceptări telefonice apărute în presă

"Am acceptat demnitatea de ministru al Justiţiei pentru a promova reforme pe domeniul justiţiei, fiind conştient de complexitatea şi dificultatea acestora. Nu mi-am propus nici pentru o clipă să mă implic în activităţi politice, cu atât mai mult n-am preluat portofoliul de ministru pentru a deveni ţintă electorală. Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcţie de demnitate publică, să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar şi de motive lipsite de pertinenţă, orice iniţiativă cât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat. Interesul personal nu poate fi pus deasupra interesului general. În acest context, am ajuns la concluzia ca cea mai potrivită soluţie în situaţia creată este să-mi prezint în zilele ce urmează, demisia din funcţia de ministru al Justiţiei, astfel încheindu-mi cariera publică", a transmis Alexandru Tănase prin intermediul contului de Facebook.

Alexandru Tănase renunţă la funcţia de ministru al Justiţiei la două luni după ce a fost instalat. Tănase a depus jurământul de învestire la 10 martie 2018, succedându-l pe Vladimir Cebotari.

Recent, presa de la Chişinău a publicat o presupusă interceptare telefonică a unei discuţii din anul 2015 între Alexandru Tănase, pe atunci preşedintele Curţii Constituţionale, şi fostul deputat şi bancher Veaceslav Platon. Pe un ton prietenesc, în limba rusă, cei doi au vorbit despre anumite hotărâri ale Curţii Constituţionale legate de sistemul bancar şi noile legi care oferă mai multă imunitate Băncii Naţionale.

În cadrul convorbirii telefonice, Platon i-a spus lui Tănase că fostul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei a participat la frauda de un miliard de dolari din băncile moldoveneşti.

Alexandru Tănase a declarat că nu poate fi sigur asupra autenticităţii acestei înregistrări, întrucât "discuţia a avut loc cu mai mulţi ani în urmă şi nu i-am dat mare importanţă şi partea ce mă priveşte, nu scoate în evidenţă nimic interesant".

În 2014, Banca Centrală a Republicii Moldova a descoperit că trei bănci au acordat împrumuturi în valoare totală de un miliard de dolari, reprezentând 15% din PIB-ul ţării. Banii au dispărut înainte de alegerile parlamentare, iar cei care au primit fondurile nu au fost identificaţi. Preşedintele Igor Dodon a anunţat că fondurile au ajuns în conturile unor firme offshore.

Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru deturnare de fonduri şi spălare de bani în dosarul privind frauda de la Banca de Economii, instituţie care a falimentat ulterior.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici