Ministrul nord-coreean de Externe se află în Cuba pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a ajuns luni în Cuba cu obiectivul declarat de a dezvolta relaţiile bilaterale, pe fondul presiunilor din partea comunităţii internaţionale de a renunţa la programele nucleare şi cu rachete balistice, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1256 afișări
Imaginea articolului Ministrul nord-coreean de Externe se află în Cuba pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale

Ministrul nord-coreean de Externe se află în Cuba pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale

Şeful diplomaţiei de la Phenian se va întâlni cu omologul său cubanez Bruno Rodriguez şi cu alţi oficiali de la Havana.

Potrivit experţilor, această vizită reprezintă o posibilitate pentru Coreea de Nord să demonstreze, la aproximativ 100 de kilometri de SUA, că nu este complet izolată de restul lumii, iar Cuba să arate că nu va ceda în faţa presiunii americanilor.

În acelaşi timp, diplomaţii din Asia susţin că regimul de la Havana ar putea să convingă Coreea de Nord să renunţe la ameninţările adresate Statelor Unite privind un război nuclear.

Cuba şi Coreea de Nord au menţinut relaţii politice apropiate încă din 1960, în ciuda opoziţiei Havanei faţă de folosirea armelor nucleare. Cele două state comuniste sunt ultimele din lume care mai au sisteme economice de tip sovietic.

Cuba are o ambasadă în Coreea de Nord, dar majoritatea schimburilor comerciale sunt cu sud-coreenii. În 2016, comerţul cu Coreea de Sud a totalizat 67 de milioane de dolari, iar comerţul cu nord-coreenii doar 9 milioane de dolari.

În luna iunie, preşedintele american Donald Trump a anunţat anularea politicii Administraţiei Barack Obama de apropiere faţă de Cuba şi reinstituirea embargoului economic. În 2015, Statele Unite şi Cuba au reluat relaţiile diplomatice, când şi-au redeschis ambasadele pentru prima dată după întreruperea relaţiilor în 1961.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici