Ministrul palestinian de Externe acuză Israelul de crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza

Ministrul palestinian de Externe Riad Malki a acuzat miercuri Israelul de comiterea unor crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza, în cursul unei sesiuni extraordinare a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva, şi a solicitat efectuarea unei anchete internaţionale.

319 afișări
Imaginea articolului Ministrul palestinian de Externe acuză Israelul de crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza

Ministrul palestinian de Externe acuză Israelul de crime împotriva umanităţii în Fâşia Gaza (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Israelul este pe cale să comită crime odioase. Israelul distruge complet cartiere locuite. Ceea ce face Israelul este o crimă împotriva umanităţii" şi "încalcă Convenţiile de la Geneva", a declarat ministrul Riad Malki, aplaudat de numeroşi miniştri prezenţi la şedinţa Consiliului.

"Israelul, forţa de ocupaţie, vizează de 16 zile copii, femei, bătrâni şi îi privează de dreptul la viaţă, prin atacuri. Are loc o incursiune terestră (...), iar acest lucru va antrena crime asupra civililor palestinieni, va antrena asasinarea deliberată a unor civili", a adăugat el.

"Israelul distruge complet cartiere locuite. Israelul a distrus 2.500 de case. Infrastructura a fost distrusă. Forţele israeliene vizează centre medicale de la Gaza", a spus el, subliniind că "este necesar ca Israelul să dea socoteală pentru aceste crime".

La rândul său, reprezentantul israelian în Consiliu Eviatar Manor a acuzat mişcarea islamistă palestiniană Hamas de comiterea unor "crime de război atunci când trage cu obuze şi rachete" asupra civililor israelieni, "construieşte tuneluri (pentru a) ataca sate" şi ascunde muniţie în şcoli.

"Hamasul poartă întreaga responsabilitate a victimelor din Fâşia Gaza", iar "domnul (preşedinte palestinian Mahmoud) Abbas ar trebui să dizolve Guvernul pentru a-şi demonstra voinţa de pace", a adăugat el.

Membrii Consiliului ONU pentru Drepturile Omului participă miercuri la o reuniune extraordinară cu scopul de a studia un proiect de rezoluţie prezentat de către Palestina, prin care aceasta cere protecţie internaţională pentru palestinieni şi o anchetă internaţională de urgenţă asupra ofensivei israeliene.

Proiectul de rezoluţie cere Elveţiei, în calitate de depozitar al Convenţiilor de la Geneva - texte fundamentale în domeniul dreptului umanitar -, să organizeze o conferinţă de urgenţă asupra situaţiei în teritoriile ocupate de către israel. O scrisoare în acest sens, datată la 9 iulie, a fost trimisă Bernei de către preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici