Ministrul rus de Externe: Rebelii care refuză să părăsească Alepul vor fi consideraţi terorişti/ Grupările rebele din Siria au anunţat că refuză să se retragă din oraş

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că acele grupuri rebele care refuză să părăsească zona de est a Alepului vor fi considerate drept teroriste, adăugând că este încrezător că Rusia şi SUA vor ajunge la un acord privind retragerea rebelilor din oraş, scrie Reuters.

1704 afișări
Imaginea articolului Ministrul rus de Externe: Rebelii care refuză să părăsească Alepul vor fi consideraţi terorişti/ Grupările rebele din Siria au anunţat că refuză să se retragă din oraş

Ministrul rus de Externe: Rebelii care refuză să părăsească Alepul vor fi consideraţi terorişti (Imagine: Mediafax Foto)

Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că acele grupuri rebele care refuză să părăsească zona de est a Alepului vor fi considerate drept teroriste, adăugând că este încrezător că Rusia şi SUA vor ajunge la un acord privind retragerea rebelilor din oraş, scrie Reuters.

Lavrov a mai spus că Rusia va sprijini operaţiunile armatei siriene împotriva rebelilor care ar putea să decidă să rămână în oraşul Alep.

"Acele grupuri armate care refuză să părăsească estul Alepului vor fi considerate drept teroriste", a afirmat ministrul, completând că "îi vom trata ca atare, ca terorişti, ca extremişti şi vom susţine operaţiunea armatei siriene împotriva acestor grupuri criminale".

Reprezentanţii Rusiei şi ai Statelor Unite urmează să se întâlnească marţi seara sau miercuri dimineaţa pentru a discuta pe tema retragerii rebelilor din Alep, a comunicat Lavrov.

Oficialul rus a mai adăugat că rezoluţie ONU prin care să se ceară instituirea unui armistiţiu ar fi o mişcare contraproductivă deoarece ar permite rebelilor să se regrupeze.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.

UPDATE 18:07 

Grupările rebele din Siria au anunţat că refuză să se retragă din Alep, anunţând că vor continua lupta împotriva forţelor loiale regimului de la Damasc.

Yasser al-Youssef, un reprezentant al Nureddine al-Zinki faction, una dintre cele mai importante grupări rebele din Alep, a declarat că orice propunere de evacuare a oraşului este "inacceptabilă", adăugând că "ruşii ar trebui să plece".

"Revoluţionarii nu vor părăsi Alep şi vor lupta împotriva ocupaţiei ruse şi iraniene până la ultima picătură de sânge", a declarat Abu Abdel Rahman al-Hamawi, un reprezentant al grupării Armata Islamului.

Înainte de declanşarea ofensivei forţelor loiale Damascului, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului estima numărul rebelilor din Alep la aproximativ 15,000.

Ofensiva a fost dur criticată de statele occidentale, iar Consilul de Securitate urmează să voteze pe tema unei rezoluţii în care se cere impunerea unui armistiţiu de şapte zile la Alep.

Lavrov a sugerat că Moscova ar putea să facă uz de dreptul la veto pentru a bloca rezoluţia, afirmând că reprezintă "un pas provocator".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici