Ministrul rus de Externe: SUA recunosc că scutul antirachetă ar putea prezenta riscuri pentru Rusia

Statele Unite nu exclud posibilitatea ca scutul antirachetă din Europa să prezinte riscuri pentru potenţialul nuclear al Rusiei, a declarat miercuri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul diplomaţiei ruse în 2011, relatează RIA Novosti.

389 afișări
Imaginea articolului Ministrul rus de Externe: SUA recunosc că scutul antirachetă ar putea prezenta riscuri pentru Rusia

Serghei Lavrov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite "nu exclud că sistemul lor de apărare antirachetă, aflat în funcţiune în prezent, posedă caracteristici care ar putea genera riscuri pentru potenţialul nostru nuclear (...). Eu nu afirm însă că acesta ar fi obiectivul lor", a precizat Lavrov.

El a adăugat că Moscova speră că preocupările sale privind scutul antirachetă vor fi ascultate de Washington.

"Nu este nici o îndoială că există probleme asupra cărora poziţiile celor două ţări nu sunt convergente, iar acesta este în special cazul scutului antirachetă. Sperăm că Statele Unite vor ajunge să înţeleagă şi să ia în considerare preocupările noastre legitime, care au fost formulate concret şi profesionist", a subliniat şeful diplomaţiei ruse.

Rusia denunţă de multă vreme sistemul antirachetă prezentat de Occident ca fiind construit pentru a face faţă ameninţărilor venite din partea unor ţări precum Iranul şi la care România, Turcia, Polonia şi mai recent Spania şi-au anunţat oficial participarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici