Ministrul saudit al Sănătăţii a fost eliberat din funcţie, în timp ce cazurile de MERS se multiplică

Ministrul saudit al Sănătăţii, Abdallah al-Rabiah, a fost eliberat din funcţie, a anunţat luni agenţia oficială SPA, în timp ce cazurile de coronavirus MERS se multiplică în regat, unde 76 de persoane au decedat deja.

263 afișări
Imaginea articolului Ministrul saudit al Sănătăţii a fost eliberat din funcţie, în timp ce cazurile de MERS se multiplică

Ministrul saudit al Sănătăţii a fost eliberat din funcţie, în timp ce cazurile de MERS se multiplică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul, medic de formare, a fost "eliberat din funcţie şi numit consilier în Cabinetul regal cu rang de ministru", a anunţat agenţia fără alte precizări.

Ministrul Muncii, Adel Faqih, a fost desemnat să asigure interimatul, potrivit aceleiaşi surse.

În total, 244 de cazuri de contaminare au fost înregistrate în Arabia Saudită, principalul focar al bolii, dintre care 76 de decese, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Majoritatea cazurilor recente au fost înregistrate în mediul spitalicesc din oraşul Jeddah (vest), ceea ce a determinat, potrivit presei saudite, un început de panică şi demisii ale medicilor.

Ministrul Sănătăţii a fost criticat pentru modul de gestionare a crizei pe reţelele de socializare, spaţiu de libertate virtuală în regatul ultraconservator.

Duminică, el a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că boala nu a atins încă stadiul de epidemie.

Rabiah a asigurat că măsurile luate de serviciile sale sunt "compatibile cu standardele internaţionale".

Pentru a lupta împotriva coronavirusului, ministrul a menţionat o reuniune zilnică a serviciilor interesate şi o invitaţie adresată unui număr de 22 de experţi ai OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi din diferite ţări pentru a discuta despre această boală.

Ministerul a cerut, de asemenea, unui număr de cinci firme farmaceutice mondiale să colaboreze cu el pentru a încerca, pe baza informaţiilor disponibile cu privire la boală, să pună la punct un vaccin.

Săptămâna trecută, ministrul afirmase că este prea devreme pentru a stabili o legătură între coronavirusul MERS şi cămile, aşa cum sugerează un studiu ştiinţific.

Coronavirusul MERS este considerat ca fiind înrudit cu Sindromul respirator acut sever, soldat cu aproximativ 800 de morţi în lume în 2003, dar mai virulent şi mai puţin contagios decât acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici