Ministrul slovac de Interne a demisionat în urma crizei generate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Ministrul slovac de Interne, Robert Kalinak, a demisionat, luni, ca urmare a crizei politice generate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak, cel care investiga activităţile unei grupări infracţionale care avea legături cu mafia italiană, relatează site-ul agenţiei Reuters.

487 afișări
Imaginea articolului Ministrul slovac de Interne a demisionat în urma crizei generate de asasinarea jurnalistului Jan Kuciak

Ministrul slovac de Interne a demisionat în urma crizei generate de asasinarea jurnalistului

Mai mulţi membri ai coaliţiei guvernamentale şi lideri ai societăţii civile i-au cerut demisia lui Kalinak, acuzat că nu a putut garanta o investigaţie independentă privind uciderea lui Jan Kuciak.

Premierul slovac Robert Fico încearcă să menţină actualul guvern, pe fondul unor presiuni din partea comunităţii internaţionale şi a protestelor de amploare care au fost organizate în ultimele zile în Slovacia.

În cadrul unei conferinţe de presă, Robert Kalinak a susţinut că a luat decizia din proprie iniţiativă.

"Este important ca stabilitatea să fie menţinută, aşa că am decis să demisionez din funcţia de vicepremier şi de ministru de Interne. Cred că voi contribui mai mult la ancheta aflată în desfăşurare dacă demisionez. Funcţia nu a fost niciodată importantă pentru mine. Cel mai important este să-i aducem pe ucigaşi în faţa justiţiei", a spus Kalinak.

Zeci de mii de slovaci au ieşit să protesteze, începând de vineri, în Bratislava şi în alte oraşe din Slovacia, cerând demisia premierului Robert Fico, pe fondul asasinării jurnalistului Jan Kuciak.

Preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, a cerut "remanierea radicală" a guvernului sau organizarea unor alegeri anticipate. Robert Fico deţine funcţia de premier al Slovaciei din anul 2012.

La 25 februarie, Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, şi prietena lui, Martina Kusnirova, au fost descoperiţi morţi în locuinţă după ce poliţia a fost alertată de o rudă a victimelor. Jurnalistul a fost împuşcat în piept, iar femeia a fost împuşcată în cap.

Un jurnalist britanic care a lucrat cu Jan Kuciak a declarat că slovacul era pe punctul de a publica o investigaţie care arăta legături între mafia italiană şi politicieni corupţi din Slovacia. Mai exact, ar fi vorba despre plăţi frauduloase cu fonduri europene, în cadrul unui sistem pus la punct de către cetăţeni slovaci şi italieni care au legături cu gruparea de crimă organizată "Ndrangheta".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici