Ministrul turc al Afacerilor Europene: E ilogic ca ţări atât de apropiate ca România şi Turcia să îşi impună vize

Ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, a declarat, miercuri, că este "şi ilogic, dar şi absolut în afara principiilor juridice, ca UE să aplice vize Turciei", el adăugând că România nu este problema, ci soluţia pentru acordarea de vize turcilor.

520 afișări
Imaginea articolului Ministrul turc al Afacerilor Europene: E ilogic ca ţări atât de apropiate ca România şi Turcia să îşi impună vize

Ministrul turc al Afacerilor Europene: E ilogic ca ţări atât de apropiate ca România şi Turcia să îşi impună vize (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este aproape ilogic ca două ţări atât de apropiate cum sunt Turcia şi România să îşi aplice vize. De fapt, este şi ilogic dar şi absolut în afara principiilor juridice ca UE să aplice vize Turciei. (...) România nu este problema în ceea ce priveşte vizele pentru cetăţenii turci. România reprezintă rezolvarea problemei vizelor pentru cetăţenii turci. Şi, din acest punct de vedere, suntem recunoscători Guvernului României", a spus ministrul turc al Afacerilor europene, prezent, miercuri, la Bucureşti.

Oficialul de la Ankara a criticat faptul că UE menţine regimul de vize pentru cetăţenii turci.

"Singurii cetăţeni ai unui stat care trebuie să stea la coadă ca să ia viză sunt cetăţenii turci. Deşi Turcia este membră a uniunii vamale, deşi participă la această uniune, totuşi cetăţenii turci nu se pot deplasa liber", a declarat Egemen Bagiş

La rândul său, ministrul Leonard Orban a declarat, miercuri, că Guvernul României a identificat deja o soluţie pentru a facilita acordarea de vize pentru oamenii de afaceri, soluţie care urmează a fi implementată.

"Am căutat o soluţie la cererile repetate şi justificate de facilitare a vizelor pentru oamenii de afaceri. A fost identificată o formulă şi aceasta urmează să fie pusă în aplicare", a spus Orban.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la jumătatea lunii martie, că turiştii din Qatar, dar şi din alte state din zona Golfului, precum şi din Turcia şi China, vor obţine în maximum zece zile viza pentru a veni în România.

"Ministerul de Interne deja a decis o reducere a duratei de aprobare a solicitării de viză la maximum zece zile. Este valabilă pentru Qatar, pentru ţările arabe ale Golfului, pentru Turcia şi pentru China (...) Va fi comunicată foarte curând tuturor ambasadelor această decizie de reducere la maximum zece zile", a spus şeful statului la 14 martie.

În perioada 12-13 decembrie, preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită de stat în Turcia, în cursul căreia a semnat, alături de omologul său turc, Abdullah Gul, Declaraţia de parteneriat strategic.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei Today's Zaman, cu ocazia vizitei sale în Turcia, că România pregăteşte măsuri menite să faciliteze regimul vizelor, prin acordarea de vize pe o perioadă de cinci ani pentru oamenii de afaceri turci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici