Ministrul turc de Externe: Încurajăm şi celelalte state să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri, în cadrul summitului Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) de la Istanbul, că toate statele lumii trebuie încurajate să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala statului palestinian, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1440 afișări
Imaginea articolului Ministrul turc de Externe: Încurajăm şi celelalte state să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei

Ministrul turc de Externe: Încurajăm şi celelalte state să recunoască Ierusalimul de Est drept capitala Palestinei

"Noi, cei care recunoaştem Ierusalimul de Est drept capitală a Palestinei, ar trebui să încurajăm celelalte ţări să recunoască statul palestinian, pe baza graniţelor din 1967, şi capitala acestuia, Ierusalimul de Est. Ne-am adunat aici pentru a opri persecuţia. SUA au afectat profund conştiinţa umanităţii. Israelul urmăreşte să-şi legitimeze încercarea de ocupaţie. Această decizie din partea Statelor Unite este nulă şi neavenită din punctul nostru de vedere. Haideţi să protejăm Ierusalimul, un loc sfânt pentru cele trei religii avraamice. Palestina trebuie să fie recunoscută de către alte ţări", a spus Cavusoglu.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a criticat dur decizia preşedintelui american Donald Trump privind recunoaşterea Ierusalimului drept capitala Israelului, a invitat la Istanbul 48 de reprezentanţi ai statelor musulmane, inclusiv 16 lideri de stat sau de guvern, pentru a adopta o poziţie comună în această problemă. Liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, este prezent la discuţii.

"Summit-ul extraordinar de astăzi va arăta problemele comunităţii islamice. Ar trebui să încurajăm [ţările] să recunoască Ierusalimul de Est drept capitală nu numai prin a spune acest lucru, ci prin intermediul unor măsuri", a mai spus ministrul turc de Externe.

Preşedintele american Donald Trump a activat, la 6 decembrie, un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea ambasadei SUA la Ierusalim.

Aprobarea de către Statele Unite a cerinţei Israelului ca întreg Ierusalimul să fie capitala ţării întrerupe politica americană din ultimele decenii, potrivit căreia statutul oraşului trebuie decis în negocierile cu palestinienii, care vor ca Ierusalimul de Est să fie capitala viitorului lor stat. Comunitatea internaţională nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra întregului oraş Ierusalim.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici