Mirek Topolanek: Parteneriatul Estic nu propune reînnoirea logicii "blocurilor"

Parteneriatul Estic pe care Uniunea Europeană îl lansează joi cu şase ţări foste sovietice "nu trebuie să fie o reînnoire a două blocuri, est şi vest", nici "o luptă pentru influenţă", a declarat, joi, premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia UE.

9 afișări
Imaginea articolului Mirek Topolanek: Parteneriatul Estic nu propune reînnoirea logicii "blocurilor"

Mirek Topolanek: Parteneriatul Estic nu propune reînnoirea logicii "blocurilor" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Când sunt întrebat ce înseamnă Parteneriatul Estic, spun mai întâi ceea ce nu este şi ce nu poate fi", a precizat Topolanek, la sosirea sa la summitul de la Praga.

El "nu trebuie să fie o reînnoire a două blocuri, est şi vest, şi nu trebuie să fie o luptă pentru influenţă", a subliniat el, după ce şeful diplomaţiei ruse, Seghei Lavrov, a avertizat miercuri asupra "noilor linii de demarcaţie" pe care ar putea să le creeze acest parteneriat.

Comisarul european pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner, a respins şi ea criticile Moscovei, care a acuzat Uniunea Europeană că vrea să-şi extindă "sfera de influenţă" la cele şase ţări (Ucraina, Republica Moldova, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Georgia).

"Noi ar trebui, de ambele părţi (UE şi Rusia, n.red.), să fim foarte mulţumiţi că avem mai multă stabilitate în ceea ce este vecinătatea noastră comună", a afirmat ea, la sosirea la summit.

Mai mult, "acest parteneriat este o consolidare a politicii europene numite de vecinătate", lansată în 2003, la care UE propusese Rusiei să participe, "ceea ce Rusia nu a vrut niciodată", a subliniat comisarul.

"Am explicat acest lucru Rusiei, prin urmare nu înţeleg" reacţia sa, a mai spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici