Misiune dificilă pentru premierul român desemnat, pe fondul crizei economice - presă

Nominalizarea premierului, după o perioadă de zece zile de negocieri intense în România, îşi face resimţit ecoul şi joi în presa internaţională, care subliniază misiunea dificilă cu care se confruntă economistul Theodor Stolojan, pe fondul crizei mondiale.

15 afișări
Imaginea articolului Misiune dificilă pentru premierul român desemnat, pe fondul crizei economice - presă

Misiune dificilă pentru premierul român desemnat, pe fondul crizei economice - presă (Imagine: Mediafax Foto)

Stolojan, candidatul democrat-liberalilor (PDL) care au câştigat alegerile la limită, în faţa rivalilor lor de stânga, social-democraţii din cadrul PSD, în urmă cu zece zile, se confruntă cu o misiune dificilă, aceea de a forma o coaliţie într-o perioadă în care economia, caracterizată printr-o creştere remarcabilă în ultimii opt ani, pare să se îndrepte către o perioadă de stagnare, comentează cotidianul britanic Financial Times.

În cazul în care va fi învestit în funcţie, acesta, un aliat apropiat al preşedintelui ţării şi considerat un tehnocrat competent, a promis relansarea reformelor economice şi administrative. Această situaţie va închide însă cercul din 1991, când Stolojan a fost numit de preşedintele de atunci, Ion Iliescu, la conducerea unui Guvern de uniune naţională, după ce minerii au provocat haos la Bucureşti, comentează cotidianul britanic.

Financial Times remarcă totodată şi contradicţiile generate de această alianţă, subliniind că preşedintele, fost membru PDL, s-a definit pe el şi partidul său ca fiind de partea combaterii corupţiei din România, domeniu în care PSD are o reputaţie proastă. Totodată, subliniază cotidianul britanic, negocierile s-ar putea prelungi, întrucât PSD, care nu şi-a asumat nici o obligaţie de a-l accepta pe Stolojan drept premier, a declarat la începutul săptămânii că nu este pregătit să intre în coaliţie cu formaţiunea etnicilor maghiari, UDMR.

Cotidianul The Irish Times, care relatează la rândul său despre nominalizarea lui Theodor Stolojan, subliniază, pe lânga misiunea dificilă cu care se confruntă premierul desemnat din cauza crizei financiare, şi ostilitatea reciprocă ce a marcat în trecut relaţiile dintre cele două partide ale noii coaliţii.

Într-o relatare detaliată a situaţiei postelectorale a României după 30 noiembrie, primul scrutin legislativ organizat după aderarea la UE, BBC subliniază că înaintea acestuia, preşedintele Traian Băsescu îşi exprimase preferinţa pentru un Guvern de centru-dreapta.

Agenţia United Press International, cu sediul în Statele Unite, care se concentrează pe calendarul postelectoral, subliniază că Stolojan, care îi va succeda în funcţie premierului liberal Călin Popescu Tăriceanu, urmează a fi confirmat în funcţie de Parlament la 22 decembrie.

Radio France Internationale, care remarcă, la rândul său, adversitatea de până în prezent a celor două partide care s-au decis să formeze alianţa de guvernământ, subliniază intenţiile clare pe care preşedintele le-a urmărit, în opinia sa, prin desemnarea noului premier. Potrivit RFI, preşedintele, îngrijorat să nu continue climatul de criză pe care l-a avut cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, a avertizat că intenţionează să decidă singur numele premierului, ceea ce a şi făcut, desemnându-l pe unul dintre aliaţii săi, Theodor Stolojan, care i-a fost consilier economic din 2005.

Subliniind, de asemenea, diferenţele ideologice şi certurile personale dintre cele două partide aliate, RFI prezintă câteva informaţii despre premierul desemnat, considerat o persoană compententă, care se bucură de o imagine serioasă, aproape austeră, motiv pentru care a fost supranumit de detractori "Robocop".

Postul de televiziune Euronews se concentrează pe opiniile diferite faţă de premierul desemnat. Unii îl consideră un economist de încredere, ideal pentru a prelua conducerea pe fondul crizei economice, în timp ce alţii îl văd drept un discipol orb al preşedintelui Traian Băsescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici