Misterul chinez se adânceşte. Li Shangfu, unul dintre cei cinci oameni din China, a fost demis la două luni de la dispariţie

China l-a demis oficial pe Li Shangfu din funcţia de ministru al apărării, la aproape două luni după ce acesta a dispărut din atenţia publicului.

1786 afișări
Imaginea articolului Misterul chinez se adânceşte. Li Shangfu, unul dintre cei cinci oameni din China, a fost demis la două luni de la dispariţie

Misterul chinez se adânceşte. Li Shangfu, unul dintre cei cinci oameni din China, a fost demis la două luni de la dispariţie

Liderul chinez, Xi Jinping, a semnat marţi un ordin prin care îl destituie pe Li din funcţiile de ministru şi de membru al cabinetului, a anunţat televiziunea de stat CCTV.

Li a fost, de asemenea, înlăturat din funcţiile sale de membru al Comisiei Militare Centrale şi din funcţia sa de consilier de stat al Chinei - o funcţie de rang înalt în cabinet, care depăşeşte un ministru obişnuit.

Li, care a fost numit ministru al apărării în martie, nu a mai fost văzut în public de la sfârşitul lunii august, ceea ce a alimentat speculaţii intense cu privire la soarta sa.

Dispariţia generalului urmează unei serii de schimbări inexplicabile de personal care au zguduit rangurile superioare ale ţării, inclusiv înlăturarea fostului ministru de externe Qin Gang în iulie.

Qin a fost, de asemenea, înlăturat marţi din funcţia de consilier de stat, potrivit CCTV.

Dispariţia şi demiterea a doi miniştri de rang înalt într-o succesiune rapidă a ridicat întrebări cu privire la guvernarea lui Xi, care a făcut sistemul politic chinez şi mai opac, în timp ce concentrează puterea şi impune o disciplină de partid strictă.

Cu câteva săptămâni înainte ca Li să dispară din peisajul public, Xi a convocat la Beijing conducerea armatei pentru o reuniune, în cadrul căreia a subliniat loialitatea politică, disciplina şi "conducerea absolută" a partidului asupra forţelor armate.

La câteva zile după această întâlnire, Xi i-a demis pe cei doi generali de top ai Forţei Rachetelor PLA, o unitate de elită care supraveghează arsenalul naţional de rachete nucleare şi balistice, stârnind îngrijorări legate de o epurare mai amplă în armată.

Guvernul chinez a refuzat în repetate rânduri să comenteze locul unde se află Li şi motivele absenţei sale.

Wall Street Journal a relatat că Li a fost luat în septembrie de autorităţi pentru interogatoriu, citând o persoană apropiată de procesul decizional de la Beijing.

Financial Times a relatat, de asemenea, că guvernul american crede că ministrul apărării a fost plasat sub investigaţie, citând oficiali americani. Niciunul dintre rapoarte nu a citat un motiv pentru această investigaţie.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici