MISTERUL dispariţiei preşedintelui Rusiei: Cum ar arăta Rusia fără Vladimir Putin

Absenţa din viaţa publică a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, din data de 5 martie, a dus la apariţia unor numeroase speculaţii, unele sugerând o luptă pentru putere sau o lovitură de stat în Rusia, iar altele că liderul de la Kremlin ar fi murit.

7966 afișări
Imaginea articolului MISTERUL dispariţiei preşedintelui Rusiei: Cum ar arăta Rusia fără Vladimir Putin

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Site-ul Business Insider a publicat un articol în care analizează cum ar arăta Rusia în cazul dispariţiei lui Vladimir Putin. 

"Până de curând, analiştii nu aveau niciun motiv să ai în calcul un astfel de scenariu. Putin are doar 62 de ani, însă propaganda rusească îl prezintă pe preşedinte ca fiind într-o formă fizică foarte bună. Însă, nimeni nu se aştepta ca liderul nord-coreean Kim Jong Il să moară la doar 69 de ani, în 2011. Şi există precedent şi în istoria Rusiei. Trei lideri ai Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, Iuri Andropov şi Konstantin Cernenko, au murit unul după altul în perioada 1982-1985, o serie de evenimente care l-au adus la conducerea ţării pe Mihail Gorbaciov", scrie Business Insider.

Publicaţia citată consideră că moartea lui Vladimir Putin ar putea provoca destabilizare în Rusia. 

Putin a preluat preşedinţia în Rusia în 2000, iar de atunci nu a făcut altceva decât să-şi sporească puterea, multe dintre instituţiile democratice nemaiexistând decât în analele istoriei, iar opoziţia faţă de regimul de la Kremlin fiind extrem de slabă din punct de vedere politic.

Vladimir Putin controlează în proporţie de 90 la sută posturile de televiziune din ţară, iar Internetul este cenzurat.

În cazul în care Vladimir Putin nu ar mai exista, funcţia sa ar fi preluată de premierul Dmitri Medvedev, care a mai deţinut-o în perioada 2008-2012, când prim-ministru era chiar Putin şi care, potrivit specialiştilor, era cel care conducerea cu adevărat ţara. Medvedev ar avea la dispoziţie trei luni pentru a organiza alegeri prezidenţiale.

"O tranziţie uşoară a puterii decât o luptă strânsă pentru aceasta pare să fie cel mai de dorit scenariu pentru Rusia. Chiar şi aşa, o Rusie post-Putin nu ar devia foarte mult de la politica autoritară a acestei ţări. Putin este o personalitate populară în ţara sa, în ciuda crizei economice cu care se confruntă Rusia, ca urmare a sancţiunilor impuse de Occident şi a scăderii drastice a preţului petrolului. Un guvern liberal, pro-Vest, ca cel al lui Boris Elţîn, este puţin probabil să apară", mai scrie Business Insider.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici