Mitt Romney se distanţează de declaraţiile unui candidat republican cu privire la viol

Mitt Romney şi-a exprimat marţi seara, cu mai puţin de două săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale, dezaprobarea faţă de unele declaraţii despre viol ale unui candidat republican la Senat, în opinia căruia o sarcină rezultată în urma unui viol reprezintă "voinţa lui Dumnezeu".

101 afișări
Imaginea articolului Mitt Romney se distanţează de declaraţiile unui candidat republican cu privire la viol

Mitt Romney se distanţează de declaraţiile unui candidat republican cu privire la viol (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Gafa candidatului din Indiana Richard Mourdock, în opinia căruia sarcini în urma unor violuri sunt "o voinţă a lui Dumnezeu", i-a oferit preşedintelui democrat Barack Obama oportunitatea să îl atace din nou pe rivalul său cu privire la viziunea asupra drepturilor femeilor, cu scopul de a încerca să le atragă voturile în cadrul scrutinului de la 6 noiembrie.

Richard Mourdock a declarat în cadrul campaniei sale că viaţa începe încă din momentul concepţiei şi că se opune oricărei recurgeri la avort, cu excepţa situaţiei când viaţa mamei este în pericol.

"Mi-am pus această întrebare mult timp, dar mi-am dat seama că viaţa este această ofrandă a lui Dumnezeu şi cred că, în pofida faptului că viaţa începe în această situaţie oribilă care este violul, ea este un lucru care rezultă din voinţa lui Dumnezeu", a spus Mourdock.

Echipa de campanie a lui Mitt Romney a vrut să se distanţeze de aceste declaraţii, purtătorul de cuvânt Andrea Saul precizând că fostul "guvernator Romney este în dezacord cu declaraţiile lui Richard Mourdock, care nu reflectă poziţia sa asupra acestui subiect".

Romney s-a declarat împotriva avortului, cu excepţia cazurilor de viol şi a situaţiei în care viaţa mamei este în pericol.

Preşedintele Barack Obama îi acuză de mult timp atât pe Romney, cât şi pe alţi republicani, că împărtăşesc poziţii extreme faţă de avort, dar şi faţă de alte drepturi ale femeilor.

În contextul în care cei doi candidaţi se află cot la cot în sondaje, femeile ar putea reprezenta un element crucial în înclinarea unui stat sau altul în favoarea unuia dintre candidaţi pe 6 noiembrie.

În cadrul ultimei dezbateri televizate, luni, Obama l-a acuzat pe Romney că vrea să aducă Statele Unite la "nivelul social din anii '50".

Romney a promis că vrea să fie un "preşedinte pro-life" şi a înscris în programul său prezidenţial revenirea asupra unei hotărâri din 1973 a Curţii Supreme care legalizează avortul, lăsând statelor opţiunea de a decide legalitatea unei asemenea practici.

Un alt candidat republican la Senat, Todd Akin, a declanşat o controversă, în august, după ce a declarat că trupul unei femei poate să evite sarcina în cazul unui "viol cu forţa".

Declaraţiile sale i-au adus o avalanşă de condamnări din partea celor două partide politice adversare, dar şi a lui Romney. Akin a prezentat scuze, dar a refuzat să abandoneze cursa, aşa cum i-au cerut republicanii, continuând să lupte pentru un post de senator în statul Missouri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici