Moartea lui ben Laden nu a avut nici un efect pe teren, în Afganistan, unde obiectivele armatei americane rămân aceleaşi

Moartea lui Osama ben Laden nu a avut nici un efect pe teren, în Afganistan, unde obiectivele armatei americane "rămân aceleaşi", a anunţat joi generalul american David Rodriguez, al doilea în ierarhia forţelor americane din Afganistan.

454 afișări
Imaginea articolului Moartea lui ben Laden nu a avut nici un efect pe teren, în Afganistan, unde obiectivele armatei americane rămân aceleaşi

Moartea lui ben Laden nu a avut nici un efect pe teren, în Afganistan, unde obiectivele armatei americane rămân aceleaşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Obiectivele noastre rămân aceleaşi: să împiedicăm al-Qaida să beneficieze de un sanctuar şi să împiedicăm talibanii să recucerească Afganistanul. Moartea lui Osama ben Laden nu a schimbat această misiune, de altfel nu am văzut nici un efect al morţii sale pe teren, în Afganistan", a declarat Rodriguez, în cadrul unei conferinţe de presă.

Generalul Rodriguez a făcut aceste declaraţii la Seattle, în cadrul unei videoconferinţe difuzate la Washington, organizată de grupul de reflecţie Center for a New American Security.

Preşedintele american, Barack Obama, a stabilit pentru iulie 2011 începutul retragerii trupelor americane din Afganistan. Statele Unite şi NATO trebuie să transfere responsabilitatea securităţii forţelor afgane până la sfârşitul lui 2014.

"Am reuşit ca forţele de securitate afgane să se concentreze asupa locurilor potrivite şi am obţinut sprijinul multor actori din societatea civilă pentru a-şi concentra angajaţii şi programele lor formidabile asupra regiunilor-cheie care au fost eliberate", a declarat Rodriguez.

Referitor la forţele afgane, generalul a insistat asupra faptului că trebuie "asumate mai multe riscuri şi să li se acorde mai multă încredere".

Aproximativ 130.000 de militari ai forţei NATO în Afganistan (ISAF), dintre care două treimi sunt americani, sunt mobilizaţi pentru a susţine Guvernul preşedintelui Hamid Karzai în faţa insurecţiei conduse de talibani de când au fost înlăturaţi de la putere, de o coaliţie internaţională, la sfârşitul lui 2001.

După moartea liderului al-Qaida, Osama ben Laden, la 2 mai, membri ai Congresului american au cerut încheierea războiului din Afganistan care, în opinia lor, nu mai are sens.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici