Mohamed Morsi solicită modificarea decretului care îi acordă puteri sporite

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a cerut modificarea decretului care îi acordă puteri sporite, ţinta unei intense mişcări de protest de peste două săptămâni, a anunţat sâmbătă premierul Hisham Qandil.

162 afișări
Imaginea articolului Mohamed Morsi solicită modificarea decretului care îi acordă puteri sporite

Mohamed Morsi solicită modificarea decretului care îi acordă puteri sporite

Morsi a însărcinat şase personalităţi, care au participat la o reuniune cu el, sâmbătă, "să modifice Declaraţia Constituţională" controversată, a declarat Qandil pentru postul privat al-Mehwer.

Acest grup de experţi este alcătuit din jurişti şi personalităţi politice.

"S-au reunit pentru a redacta un nou text, pe care ar putea să îl finalizeze în această (sâmbătă) seara sau mâine (duminică) dimineaţa", a subliniat Qandil.

Preşedintele a solicitat "să se găsească o soluţie juridică care să permită amânarea referendumului" privind un proiect de Constituţie, de asemenea foarte criticat de către opoziţie, referendum prevăzut la 15 decembrie, a adăugat premierul egiptean.

Decretul, emis de şeful statului la 22 noiembrie, a provocat un puternic val de contestare în Egipt, însoţit de manifestaţii care au luat uneori un curs foarte violent, soldându-se cu moartea a şapte persoane, în noaptea de miercuri spre joi, la Cairo.

Opoziţia s-a polarizat, totodată, în privinţa proiectului de Constituţie pe care puterea intenţiona să îl supună aprobării prin intermediul unui referendum, la 15 decembrie. Ea acuză textul că deschide calea unei islamizări a legislaţiei şi că nu prezintă garanţii pentru libertăţi, în special de exprimare şi religioasă.

Anunţul premierului intervine imediat după ce principala coaliţie de opoziţie, Frontul Slavării Naţionale (FSN), a îndemnat la continuarea mişcării de protest până atunci când "revendicările (sale) legitime şi paşnice se concretizează".

"Poporul egiptean se îndreaptă spre o grevă generală", a avertizat FSN, într-un comunicat citit în faţa presei de către Mohamed Abu al-Ghar, unul dintre liderii formaţiunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici