Momente de reculegere la New York în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001

Participanţii la ceremoniile care marchează nouă ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 au ţinut un moment de reculegere, sâmbătă, la 8.46, ora la care un avion de linie lovea, cu nouă ani în urmă, primul dintre turnurile gemene de la World Trade Center, relatează CNN.

24 afișări
Imaginea articolului Momente de reculegere la New York în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001

Momente de reculegere la New York în memoria victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un al doilea moment de reculegere a fost marcat la ora locală 9.03, momentul în care cel de-al doilea avion deturnat a lovit turnul de sud de la World Trade Center.

Ca şi în anii anteriori, la Ground Zero au fost citite numele celor aproape 3.000 de victime care şi-au pierdut viaţa la New York, în Washington sau în Pennsylvania.

La New York, mii de oameni au asistat la ceremonia în cursul căreia a fost citită lista cu numele victimelor. "Am revenit pe acest pământ sfânt pentru a ne alătura inimile cu numele celor pe care i-am iubit şi i-am pierdut", a declarat primarul oraşului New York, Michael Bloomberg. "Nici o altă tragedie nu a rănit atât de adânc oraşul nostru. Nici un alt loc nu este atât de plin de compasiunea noastră, dragostea noastră şi solidaritatea noastră", a adăugat el.

La sediul din Washington al Pentagonului, unde un al treilea avion a provocat moartea a 184 de persoane, preşedintele Barack Obama a declarat că America îşi va păstra valorile şi virtuţile care definesc naţiunea. "Ei pot încerca să ne divizeze, dar nu vom ceda în faţa urii şi prejudecăţilor lor", a spus Obama, referindu-se la controversele provocate de planurile de construire a unui centru islamic în apropierea Ground Zero şi la sentimentele antimusulmane tot mai vizibile în Statele Unite.

"Nu religia a atacat Statele Unite la 11 septembrie 2001, ci al-Qaida", a adăugat el.

Soţia sa, Michelle, şi fosta Primă Doamna Laura Bush au participat la ceremoniile de comemorare a victimelor de la bordul Zborului 93, care s-a prăbuşit în Pennsylvania. "Am venit aici ca american, plină de un sentiment de admiraţie pentru eroismul concetăţenilor mei. Am venit ca soţie, fiica şi soră, cu sufletul frânt pentru pierderile pe care mulţi dintre voi le-aţi suferit", a spus Obama, în faţa membrilor familiilor victimelor.

Laura Bush a afirmat că teroriştii care au deturnat avionul aveau în plan alte ţinte, dar locul din Pennsylvania "a fost ales de pasagerii Zborului 93, care au ferit ţara de orori şi mai mari".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici