MONITORUL APĂRĂRII | Criza din Venezuela: Juan Guaido ameninţă că ar putea cere intervenţia MILITARĂ a Statelor Unite pentru înlăturarea regimului Nicolas Maduro

Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, a sugerat că, în contextul crizei politice grave, ar putea cere o intervenţie militară a Statelor Unite împotriva regimului Nicolas Maduro.

1631 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII | Criza din Venezuela: Juan Guaido ameninţă că ar putea cere intervenţia MILITARĂ a Statelor Unite pentru înlăturarea regimului Nicolas Maduro

Criza din Venezuela: Juan Guaido ameninţă că ar putea cere intervenţia MILITARĂ a Statelor Unite pentru înlăturarea regimului Nicolas Maduro

Preşedintele "Nicolas Maduro îşi afectează singur poziţia. A avut pierderi, este din ce în ce mai slab şi din ce în ce mai izolat, nu are susţinere internaţională. Noi suntem acceptaţi din ce în ce mai mult, avem mai multă susţinere şi vom avea mai multe opţiuni în viitor", a declarat Juan Guaido într-un interviu acordat postului BBC.

Liderul opoziţiei din Venezuela autoproclamat preşedinte crede că regimul Nicolas Maduro se bucură doar "parţial" de susţinerea armatei.

Întrebat cum comentează atitudinea Administraţiei Donald Trump, care iniţial a semnalat că analizează posibilitatea unei intervenţii militare în Venezuela, după care a evocat posibilitatea unei misiuni umanitare, Juan Guaido a precizat: "Poziţia preşedintelui Trump este foarte fermă, nu sunt jumătăţi de măsură, ci pur şi simplu arată cu degetul spre ceea ce este cea mai gravă criză umanitară din regiune: şapte milioane de venezueleni - 25 la sută din populaţie - riscă să moară, această cifră este recunoscută de Naţiunile Unite. Cred că poziţia preşedintelui Trump este foarte fermă, ceea ce apreciem, toată lumea apreciază".

Întrebat ce aşteaptă concret din partea Washingtonului, eventual o intervenţie militară, Juan Guaido a răspuns: "Întrebarea este foarte importantă deoarece astăzi în Venezuela există un preşedinte şi un Parlament naţional care vor schimbare. Singura intervenţie care există acum în Venezuela este cea a cubanezilor, care efectuează misiuni de colectare de informaţii şi de contrainformaţii pentru forţele noastre armate; există şi intervenţia avioanelor militare ruse pe teritoriul Venezuelei. Dată fiind criza actuală şi tragedia din Venezuela, cred că ar fi inteligent nu doar să evaluăm situaţia, ci şi să pregătim alternative dacă regimul continuă să radicalizeze procesul care ne-a adus la acest dezastru. Eu, în calitatea de preşedinte responsabil de Parlamentul naţional, voi evalua toate opţiunile necesare".

Preşedinţii din Rusia şi China, Vladimir Putin şi Xi Jinping, au catalogat, în cursul unei întrevederi desfăşurate în Beijing, drept inacceptabile presiunile Statelor Unite în sensul înlăturării Administraţiei din Venezuela.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici