Moscova afirmă că trupele ruse au revenit la Perevi pentru a preveni tensionarea situaţiei

Trupele ruse au revenit în satul Perevi, aflat la limita dintre Georgia şi Osetia de Sud, pentru a preveni escaladarea tensiunilor în zonă, a anunţat, vineri, Ministerul rus de Externe, răspunzând criticilor formulate de observatorii europeni, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

18 afișări
Imaginea articolului Moscova afirmă că trupele ruse au revenit la Perevi pentru a preveni tensionarea situaţiei

Moscova afirmă că trupele ruse au revenit la Perevi pentru a preveni tensionarea situaţiei (Imafine: Mediafax Foto/AFP)

Trupele au revenit pentru scurt timp în zona sudică a satului, pentru a verifica localizarea geografică a unui punct de control, misiune care respectă prevederile acordului de pace negociat de Franţa, a precizat MAE rus.

"Totuşi, conducerea georgiană a recurs la o nouă provocare, trimiţând comandouri în sat, încălcând planul de pace şi mandatul misiunii UE de monitorizare (...) Acţiunea a fost însoţită de o campanie de propagandă activă, prin invitarea ziariştilor străini", adaugă Ministerul de Externe rus.

"Comandamentul rus a decis ca trupele să revină la punctul de control, pentru a reduce tensiunile", precizează sursa citată.

Rusia a anunţat retragerea completă din teritoriul georgian înainte de termenul-limită stabilit pentru 10 octombrie, locul acestora fiind luat de o misiune UE de monitorizare, care are ca misiune asigurarea securităţii la limita dintre Georgia şi Abhazia si, respectiv Osetia de Sud. Ambele regiuni separatiste au refuzat să permită accesul observatorilor pe teritoriul lor.

Trupele ruse sunt în continuare prezente la Ahalgori, deoarece Moscova insistă asupra faptului că zona face parte din Abhazia şi a fost ocupată de trupele georgiene, dar şi la punctul de control din Perevi.

Rusia a recunoscut Abhazia şi Osetia de Sud ca state independente în data de 26 august, după un război de cinci zile cu forţele georgiene.

Citeste si:

Rusia recunoaşte independenţa Osetiei de Sud şi Abhaziei

Forţele ruse au părăsit zona-tampon cu Abhazia

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici