Moscova nu se aşteaptă la decizii majore la Consiliul NATO-Rusia de la Bucureşti

Moscova nu se aşteaptă la decizii majore adoptate în cursul Consiliului NATO-Rusia, a declarat ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică, Dmitri Rogozin, într-un interviu acordat postului de televiziune Vesti, citat de agenţia Itar-Tass în pagina electronică.

14 afișări
Imaginea articolului Moscova nu se aşteaptă la decizii majore la Consiliul NATO-Rusia de la Bucureşti

Moscova nu se aşteaptă la decizii majore la Consiliul NATO-Rusia de la Bucureşti

El a recunoscut sâmbătă că relaţiile dintre Rusia şi NATO sunt "destul de reci" în ultima perioadă. "Totuşi, ne aşteptăm în primul rând la un dialog deschis", a adăugat diplomatul rus.

"Decizia incomodă adoptată în cele din urmă de preşedintele Putin înseamnă doar că adevărul e de partea Rusiei. Preşedintele intenţionează să împărtăşească adevărul partenerilor săi", a declarat emisarul.

"Va avea loc un dialog sincer pe numeroase teme recente deoarece multe dintre acestea nu pot fi rezolvate nici măcar la nivelul diplomaţilor de rang înalt", a adăugat el.

"Aceasta este competenţa şefilor de state", a declarat Rogozin.

Emisarul rus a subliniat că este necesar să se ia în calcul faptul că "Bucureştiul va reuni nu doar 26 de lideri ai statelor membre NATO, ci şi circa 50 de lideri ai statelor care furnizează contingente pentru frontul din Afganistan şi şefi ai statelor neutre care cooperează cu NATO".

Rogozin anticipează că "preşedintele rus va discuta în mod sigur" despre cursa înarmărilor, deoarece "fără voia noastră echipamentul greu al armatei americane va începe să fie amplasat în apropierea graniţelor noastre iar excavatoarele americane vor săpa tranşee pentru radarele lor care vor scana teritoriul nostru iar aşa-numitele rachete antirachetă vor fi instalate".

"Experţii americani susţin că aceste rachete antirachetă nu pot lovi doar ţinte aeriene, ci şi terestre", a subliniat diplomatul rus. Astfel, acestea ar putea fi îndrepate "împotriva complexelor militare sau civile de pe teritoriul rus şi din acest motiv nu putem să nu reacţionăm", a adăugat el.

În cazul în care lucrurile evoluează astfel, "Rusia nu se mai poate în mod clar considera vizată de nici un acord" iar răspunsul "va fi mai eficient şi mai puţin costisitor decât toate planurile americane". Un astfel de răspuns "va fi asimetric şi va permite asigurarea securităţii", a conchis acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici