Moscova se opune unei misiuni UE în Georgia

Rusia se opune desfăşurării unei misiuni de observatori a Uniunii Europene în Georgia, apreciind că aceasta ar conduce la o "fragmentare inutilă" a misiunilor ONU şi OSCE deja prezente, a declarat luni purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse.

11 afișări
Imaginea articolului Moscova se opune unei misiuni UE în Georgia

Preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene, Nicolas Sarkozy şi preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În ceea ce priveşte mobilizarea în Georgia a unei misiuni autonome a UE în cadrul politicii europene de securitate şi apărare, avansată cu prilejul întâlnirii miniştrilor europeni de Externe, apreciem că aceasta va duce la o fragmentare superfluă" a misiunilor ONU şi OSCE deja prezente, a precizat acesta.

"ONU şi OSCE asigură deja de facto" această misiune de observaţie, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko.

Declaraţia a fost făcută cu prilejul vizitei preşedintelui în exerciţiu al Uniunii Europene, Nicolas Sarkozy, la Moscova în scopul accelerării retragerii trupelor ruse din Georgia.

Şeful statului francez, sosit în jurul orei locale 13.45 (12.45, ora României), urmează să se întâlnească cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi este însoţit de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana.

Moscova speră de altfel că "UE va participa activ la lansarea unei misiuni de poliţie a OSCE în zona de securitate adiacentă Osetiei de Sud", potrivit lui Nesterenko.

Rusia se pronunţă în favoarea trimiterii unei forţe internaţionale de poliţie "în cadrul unui mandat al OSCE pe cât posibil cu sprijinul UE", pentru a asigura securitatea în teritoriile separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia.

Sâmbătă, miniştrii europeni ai Afacerilor Externe, reuniţi la Avignon, în sudul Franţei, s-au pronunţat din nou pentru "mobilizarea unei misiuni autonome a PESC" (Politica europeană pentru securitate comună), care ar putea dispune de un efectiv de circa 150-200 de persoane, potrivit unor oficiali europeni.

UE va avansa oficial la 15 septembrie această misiune, dar Solana a prevăzut că trebuie "aşteptată reuniunea de la Moscova pentru a vedea cum trebuie desfăşurată" această misiune, aria de acţiune a observatorilor europeni, în principal poliţişti, depinzând foarte mult de cooperarea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici